Skrivblogg

Huvudperson

7 okt 2019

Det var länge sedan jag skapade en ny huvudperson nu, eller karaktär för den delen. Det har varit så mycket med redigering och genomläsning av fantasyberättelsen nu att själva skrivandet har hamnat på efterkälke, där inte skapats något nytt utan bara fortsatt förbättra befintligt.
   Förhoppningsvis kan jag förändra det.
   Ett uppslag till en ny karaktär dök upp i huvudet för några veckor sedan nu, sedan dess har jag börjat bygga upp honom för mig själv. Förra veckan började jag skriva ner honom i en tankekarta (mindmap) vilket alltid är mitt första steg i den processen.
   Vad har jag då med i den?
   Först och främst börjar jag med hans bakgrund. Var kommer han ifrån? (Är han svensk, utländsk härkomst, mer?) Hur var hans uppväxt? (Enastående förälder, duktig i skolan?)
   Efterhand byggs det på. Jag är inte så noga med själva utseendet, försöker inte gå in och beskriva så noga med ögonfärger och så vidare även om man såklart kan göra det också.
   Som modell för mig själv har jag en A4-sida ska räcka för att beskriva karaktären i stora drag, men samtidigt lämna lite utrymme för honom att överraska när skrivprocessen tar sin fart.
   Det svåraste jag tycker med en ny karaktär är NAMNET. Det kan jag sida och vrida på och ändra i all evighet och på något sätt blir jag aldrig särskilt nöjd oavsett.

Även om jag nu tycker att jag har bra koll på själva huvudpersonen så har jag mindre koll på själva handlingen till den här berättelsen. Jag har några huvuddrag till vad jag vill att den ska handla om men den måste utvecklas betydligt mer. Som det ser ut nu är det inte ens säkert där någonsin blir ett manus av den här karaktären, det är en situation jag upplevt förr.

An en tillfällighet hittade jag lite inspiration när jag satt och höll på med den här huvudpersonen, lägger upp länken här nere, kan kanske hjälpa någon annan också:

https://www.youtube.com/watch?v=RxwElzkMS0Q&t=0s

 

Synopsis(?)

19 jul 2019

Nu har jag avslutat genomläsningen av de sista två fantasymanusen. I den sista delen gjorde jag ett tillägg på cirka en sida i handlingen. Det var ganska lustigt, jag visste i månader att det partiet skulle dyka upp, jag vill inte gå in på detaljer här men trots att jag hade månader på mig att förbereda mig på vad som skulle läggas till kom jag inte fram till en konkret idé förrän jag satt med sidan framför mig. Det oroar mig lite i efterhand att jag ska ångra mig längre fram vad jag skrev till men jag hoppas det blev bra.
   Det sista jag gjorde med manusen var att gå tillbaka i de olika delarna och strök ett par saker samt skrev om ett par partier som blivit lite missvisande i mina ögon. Jag har gått igenom mina anteckningar och hoppas innerligt där inte är något jag missat nu, jag tycker mig ha tagit min tid och inte stressat på någon del av processen så får hoppas det stämmer.

Jag har samtidigt nu börjat titta på olika förlag och insåg då att jag kommer behöva en synopsis. Det gjorde mig betänksam för det är något jag aldrig gjort innan så jag har spenderat ett par dagar försöka läsa på vad det är och vad det är meningen att jag ska göra.
   Vad jag kom fram till är att det i mina ögon handlar om är i stort sett min mind-map (tankekarta) som jag gör till varje manus som jag kort ska beskriva. Med kort beskrivning antar jag det handlar om en till två sidor på sin höjd.
   Jag har kollat på cirka fem olika förslag/versioner på en synopsis men som jag tolkar det finns där ingen given mall för vad som är rätt eller fel så det blir upp till mig skapa något som känns rätt och sedan förhoppningsvis duger.
   Som det känns nu av vad jag läst, kommer jag försöka ta idéer/förslag från olika källor och göra min egen grej av det hela.

Det var allt för denna gången, wish me luck.

100

7 maj 2019

Inlägg 100.
   När jag startade min blogg kändes hundra inlägg avlägset men nu känns det inspirerande att fortsätta med ytterligare hundra.

Till vad som hänt sedan sist:
   Sist var jag lite trött på allt om mitt skrivande tycktes handla om fantasyberättelsen. Planen till att övergå till att skriva något helt annat emellan var starkare än något jag upplevt på länge. Det gick så långt att jag under ett par veckor gjorde en del research samt skapade en del karaktärer och byggde upp deras liv på papper i en mind-map som jag funnit som ett bra sätt strukturera upp dem.
   Däremot fann jag att storyn jag tänkt mig saknar något som jag inte riktigt vet hur jag ska fylla i, inte just nu i varje fall. Istället för att fortsätta fokusera mina tankar på det kommande manuset valde jag att släppa det, upplägget försvinner ingenstans, inte nu när det finns nerskrivet för framtiden.

Det var som om det arbetet triggade igång mig att fortsätta med fantasyberättelsen igen med ny energi och fart. Till min lättnad har det gått relativt fort känns det som samtidigt som några frågetecken jag hade har blivit uträttade.
   Just nu är de första tre manusen genomgångna igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte.
   Totalt redigerat:
   Del 1: ca 1100 ord, 0 sidor mindre.
   Del 2: ca 2230 ord, 5 sidor mindre.
   Del 3: ca 2700 ord, 12 sidor mindre.
   För en utomstående låter detta säkert inte mycket men för egen del förundras jag alltid att där försvinner minst 1000 ord för varje genomgång jag gör.
   Nu väntar de två sista delarna där jag har en del stora förändringar att göra som jag vet redan i detta nu. Samtidigt är det min uppfattning att de kommer ta längre tid gå igenom än de första tre, särskilt del fyra.
   Den sista tiden har jag följt ett bra upplägg för genomgången av manusen och det är min förhoppning att tendensen ska fortsätta igenom de sista två delarna.
   Sen ska jag börja leta förlag på allvar, jag har tittat lite hittills men inte på allvar.
   Är där någon som känner till något förlag som är intresserat av fantasymanus får ni gärna höra av er till mig.

Saknad

14 mar 2019

Det har varit en tung tid med allt som har med skrivande att göra.
   Jag började gå igenom det första fantasymanuset igen men någonstans mitt i var det som krafterna tog slut. I flera veckor kändes det som jag bara satt och stirrade på mina papper och kämpade med mina tankar rörande framtiden för det.
   Vet inte riktigt vad som hände under några veckor där men de sista veckorna har jag varit på det igen och nu har jag gått igenom manuset ytterligare en gång. Den här gången har jag gjort en del förändringar efter mina testläsares kommentarer och får hoppas det blir bättre så här.
 
Däremot sitter jag med ett dilemma nu känner jag. Det känns som att den sista tiden har allt handlat om fantasyberättelsen, läsa, rätta och göra förändringar och sen när man gått igenom alla delarna börja om återigen. Det har börjat känns som man tappat kopplingen till att skriva ett nytt manus, sitta och arbeta med research och sen se en berättelse växa fram när skrivprocessen tar vid.
   Innan har jag nämnt att allt fokus skulle ligga på fantasyberättelsen men jag börjar överväga med mig själv om jag ska skriva något helt annorlunda emellan för att låta hjärnan vila lite ifrån den här berättelsen.
   Där har funnits en idé i huvudet till ett manus helt olikt något annat jag skrivit tidigare och det skulle i så fall vara en berättelse som tar slut efter ett manus som det känns nu. Det lockar allt mer att utforska detta och se vad som kan hända med detta.
   Tanken att leta möjligt förlag till fantasymanuset har också börjat växa sig starkare…

2019

4 jan 2019

2018 fick inte den roligaste avslutning på året man kan tänka sig av privata skäl. Det till trots hann jag uppnå mitt uppsatta mål att gå igenom hela fantasyberättelsen från del ett till fem.
   Sedan dess har jag suttit och funderat på vad kommande steg ska bli. Att jag måste göra förändringar i alla fel delarna är uppenbart efter den totala genomläsningen.
   Hittills har jag avvaktat för att i detalj gå in och se vad testläsarna av del ett sagt, för att inte distrahera mig med den fortsatta genomläsningen av de andra delarna, men nu med det avslutat kan jag ta tag i det och det ska bli mycket intressant. Med deras tankar och idéer framför mig ska jag utforma vad som ska ändras i del ett nu först och främst. Hur lång tid det kan ta och göra dessa förändringar i varje del kan jag inte uppskatta i dagens läge men det känns spontant som en massiv uppgift.

Vad väntar du för skrivåret 2019?
   Troligtvis kommer mycket av tiden gå åt fantasyberättelsen skulle jag tro. Några nya projekt har jag inte planerat in även om där finns idéer som ligger i bakhuvudet och vill ha uppmärksamhet.
   Jag har börjat spana efter tänkbara förlag till den här berättelsen men det är en djungel, jag vet inte riktigt hur jag ska tänka eller välja vem man ska sända manuset till den dagen man känner sig redo för det. Som tur är har jag mer tid att överväga detta innan beslut måste fattas.

Framåt och bakåt

27 okt 2018

I dagarna avslutade jag genomläsningen av den fjärde delen av fantasyberättelsen. Den gjorde mig eftertänksam och inte på något bra sätt tyvärr.
   På det stora hela var manuset bra, det är inte det. Handlingen går framåt som den ska på det stora hela men där var detaljer och några partier som inte håller måttet. Där var speciellt ett kapitel som jag troligtvis kommer behöva skriva om i framtiden, jag valde att låta det vara som det är nu för att senare gå tillbaka och göra förändringar när jag har helhetsbilden klar för mig. Detta visar tyvärr på planeringsmissar från min sida vilket troligen kommer resultera i 1,5 kapitel som behöver skrivas om. Där var även en karaktär som behöver kontrolleras mot del tre.
   Fjärde delen tog tyvärr lite längre tid att läsa igenom än vad jag hade tänkt mig. Nu ser jag däremot framemot att läsa igenom femte och sista (!) delen. Jag har inte läst den sedan jag fick tillbaka den ifrån korrekturläsning för att jag inte ville slänga in den mitt i genomgången från början. Äntligen framme vid den ska det bli intressant att se om där är något som jag missat att avsluta. Med mina noggranna anteckningar ifrån del ett till fyra ska det lösa sig i längden. Jag vet redan ett par saker som behöver åtgärdas i femte delen, bl.a. en miljöbeskrivning som blivit fel.
   Mitt mål var att hinna gå igenom hela berättelsen i år, det hoppas jag fortfarande ska gå men det återstår att se.

Sedan sist har jag fått ytterligare en rapport ifrån en av mina testläsare rörande första delen. Jag har inte ännu satt mig ner och börjat gemförra vad testläsarna jag hört av hittills säger. Av denna testläsare fick jag mig i varje fall en tankeställare rörande en karaktär som själv reflekterat över på det sättet han gjorde. Detta kommer jag behöva tänka över hur jag vill göra med helt klart.
   Detta är en sådan sak jag ville ha testläsarna till att göra, se hur dem ser på saker i jämförelse med mig.
   Avslutningsvis kan man säga processen går både framåt och bakåt, det kommer inte vara avslutat på en lång tid ännu. Samtidigt funderar jag på om jag ska se om någon är intresserad av att testläsa del två när jag känner tiden är mogen men det är inget beslut jag måste ta nu.

Process

18 sep 2018

Det är en process att gå igenom min fantasyberättelsen från början.
   Nu har jag tagit mig igenom de första tre delarna och gjort detaljerade anteckningar rörande handling, karaktär och utveckling. Dock har jag insett hur många tillägg som jag gjort vilket inte var planerade från början, Detta måste åtgärdas i framtiden, vilka ska man behålla, vilka ska bort? Därför gör jag detaljerade anteckningar nu och inga ändringar innan historien är helt genomläst.
   Just nu har jag påbörjat den fjärde delen vilken är den längsta hittills och kanske den längst av alla? Blir lite osäker på hur lång den sista delen är.
   Handlingen i de första tre delarna har hänt ihop på ett bra sätt, där finns som sagt små tillägg här och där som jag måste bestämma vad jag ska göra med för att riktigt knyta samman det hela. Med andra ord återstår där fortfarande en hel del jobb med det här projektet.
   Genomläsningen av delarna går långsamt och med tanke på att jag bara läst igenom femte och sista delen en gång innan och inte gjort det sedan jag fått tillbaka den från korrekturläsning ser jag framemot att nå den, men först återstår ta sig igenom fjärde delen.
   Samtidigt återstår det att invänta kommentarer ifrån mina testläsare rörande den första delen men det är där ingen stress med, inte med tanke på hur mycket där är kvar att göra med de övriga delarna.
   Med andra ord får man ta ett kapitel i sänder och se långsamt framåt!

Till något annat:

I förra veckan var jag på en författarkväll eller vad man ska kalla det och lyssnade på Stefan Ahnhem. Det var en intressant kväll och jag kände igen en del saker han talade om rörande sitt författarskap. Det är helt klar något jag rekommenderar att göra för den intresserade.


Sedan sist

10 aug 2018

De gångna veckorna har jag inte fått mycket gjort med min genomgång av fantasymanus två. Värmen har tagit ut sin rätt på mig, att sitta framför en datorskärm när det är uppemot 28 grader inomhus har effektivt stoppat mig.
   Det är en ganska dålig undanflykt egentligen men inte desto mindre sann. Vid det här laget borde jag ha varit färdig med den här genomgången men istället är jag bara halvvägs. Nu gäller det att ta tag i det igen, en handfull kapitel om dagen bör vara genomförbart så från och med måndag blir det till att sätta fart igen.

Så vad har mer hänt sedan sist?
   Till min tacksamhet var där några som svarade på mitt förra inlägg och anmälde sig som testläsare vilket var alldeles perfekt.
   I förra veckan hörde min första testläsare av sig. Där var inga förslag eller tankar som överraskade mig direkt, det kan jag inte påstå, allt var sådant som är bra att tänka på i framtiden helt klart. Jag tänker inte ta upp mer här vad som konkret framkom.
   Dock får det mig att önska min nivå i skrivandet vore högre än vad den är även om jag själv kan se att den blir allt bättre för varje manus jag slutför dock är där lång väg kvar än. Den dagen jag bestämmer att skicka det här manuset till ett förlag, hoppas jag dem kan se potentialen i det här så att jag på något sätt slutligen kan lära mig få till det från början. Som det är nu blir där mycket extra jobb med omskrivningar som jag såklart helst hade velat undvika.
Men det är senare fråga att lösa.
   Nu ser jag framemot att se vad mina andra testläsare säger med tiden och jämföra med min första för där är ju aldrig två som säger likadant. Tyvärr blev där en miss från min sida med två av testläsarna när deras mail hamnade i min skräppost vilket jag missade ett bra tag.

En annan positiv sak är att bloggen fått sig ett litet uppsving sedan mitt förra inlägg, besökarantalet har ökat vilket jag hoppas ska förbli.
   Detta blir allt för idag, till nästa gång hoppas jag att andra delen av fantasymanuset ska vara utläst sen får vi se vad som står på tur.

 

Vill du bli min testläsare?

24 jun 2018

Jag är framme vid den tidpunkten med min fantasyberättelse att jag nu söker testläsare. Sommaren är den tiden på året när folk har en tendens att läsa mer är min erfarenhet, så förhoppningsvis är där någon därute som kan tänka sig vilja hjälpa mig som testläsare?
   Mina krav för testläsare är väldigt enkla, har du intresse av att läsa, behöver inte vara fantasy och skulle kunna tänka dig göra mig den tjänsten läsa mitt manus vore jag tacksam.
   Allt jag begär, är att du som testläsare, är villig återkoppla till mig (via mail) vad du tyckte om manuset, handlingen, karaktärerna, något som kändes konstigt, dina tankar helt enkelt. Tänk bara på att detta är första delen i berättelsen, allt får inte sin lösning i denna del.
   Jag garanterar inte den är fri från stavfel, trots alla mina genomläsningar.

Hur har jag tänkt att det ska gå till?
   Min tanke är att göra det så enkelt som möjligt för mig själv, alltså skickar jag manuset till via mail i PDF-format. Det är helt enkelt för omständligt och dyrt att skriva ut och skicka det via post, det hoppas jag är acceptabelt.
   Det är upp till varje testläsare att i sin egen takt läsa och begrunda och återkomma, jag har ingen deadline, men jag vill inte det ska betyda återkom om ett år framåt typ.

Är du intresserad av att vara testläsare?
   Använd kontaktformuläret här på hemsida så kontaktar jag dig via mail.
   Eller om du har möjlighet, via Facebook.

Lite detaljer om manuset:
   Textstorlek: Book Antiqua 12
   Radavstånd: 1,15
   Sidor: 325

Här nedan följer en beskrivning jag hoppas ska vara lockande:

I norra Midland, i kung Rödskäggs land, lever den föräldralöse pojken Elion. Som föräldralös har han lägst status i samhället och hans enda förhoppning om ett bättre liv är att bli lärling hos en mästare i ett yrke. Hans husmor, Gerdie Yakada, har dock andra planer. Pojkar över femton år blir tvångsrekryterade till kungens armé och hörs oftast aldrig av igen.

   Som alla andra har han vuxit upp med berättelserna om viskarna, extraordinära varelser som genom århundraden påverkat Midlands historia. Det har inte funnits en viskare på flera hundra år, ingen vet vart de försvann.

   Ödet för honom en dag samman med ett mystiskt smycke som fäster sig runt hans handled. I sin desperation att få av det, träffar han en resande, Arman Merkin, som erbjuder sin hjälp. Tillsammans ger de sig ut på en resa genom Rödskäggs land. Många faror lurar längs vägen och för att överleva måste han bli något mer än den han är.
Jag hoppas det här har väckt ditt intresse, jag ser framemot att höra av dig!
Är där något jag varit otydlig med, hör gärna av dig med dina frågor!

Del fyra och ett

24 jun 2018

Den fjärde delen av min fantasyberättelsen har slutligen fått sin genomläsning av mig. I efterhand ångrar jag lite att jag direkt gick på att skriva den femte delen innan jag läst igenom den här. Jag upptäckte ett par saker som jag missat att ta med i den avgörande delen, dock inga större saker, men det är saker som jag kommer behöva lägga till.
   Det tog längre tid läsa igenom den än vad jag önska, men istället för att pressa mig igenom den med ett visst antal sidor eller kapitel per dag, fick det ta den tid det gjorde. Resultat är jag spontant nöjd med som det känns nu i varje fall, återstår att se nästa gång jag läser den, för fler gånger kommer det bli!

Mitt mål var att innan juni månads slut gått igenom den inledande delen av min fantasyberättelse. Detta kan jag nöjt konstatera blev fallet.
   Däremot måste jag säga att det kändes konstigt läsa igenom den igen nu, det var länge sedan sist nu, uppskattningsvis tre år sedan.
   Jag har säkert nämnt det innan, men mitt minne brukar vara bra på att komma ihåg detaljer och planteringar jag gör i ett manus. Men där var en del saker här som överraskade mig lite, men som jag ändå är relativt säker får sina lösningar i senare delar av berättelsen.
   För att säkerställa jag inte glömmer något i det fortsätta arbetet framåt, skriver jag nu ner detaljerade anteckningar under läsningens gång vilket jag även renskrivet när jag ibland knappt kan tyda min egen handstil.
   För min del väntar nu att ta vid med andra delen, vilket är minst lika länge sedan jag läste den sist. Det ser jag framemot att se hur den låter mot den första delen!


Total genomläsning

19 maj 2018

Uppdatering sedan sist.
   Jag har lämnat ifrån mig den slutgiltiga delen till korrekturläsning och en första test läsningen. Både till min glädje och förvåning blev omdömet av den första test läsningen: den bästa delen hittills. För att komma ifrån en som inte gillar eller läser fantasy i normala fall tar jag det som ett steg framåt.
   Det betyder också att mina egna farhågor om manuset har bedarrat. Samtidigt är det ett tecken på att de förändringar jag gjorde var de rätta. Det enda jag egentligen oroar mig för nu, är en sak som jag kanske borde ha lagt till vilket jag insett i efterhand. Jag har såklart gjort allt för att binda samman alla planteringar och så vidare, men en karaktär kan ha hamnat på efterkälken av misstag. Detta kan jag behöva ändra till senare, beroende på andra reaktioner jag får framöver.

Vad väntar nu då?
   Just nu har jag börjat läsa igenom fjärde delen som jag inte hunnit göra tidigare. Det blir bästa resultatet har jag märkt blir när det gått en del tid emellan genomläsningarna. Dock spelar det ingen roll hur ofta jag läser ett manus, alltid raderar eller skriver jag om något parti. På ett sätt försöker jag se mig som en perfektionist, men det brukar istället resultatera i att jag inte lämnar något över för läsaren, jag beskriver för mycket. Detta försöker jag tänka på och ändra, men finner svårt.
   När jag tagit mig igenom fjärde delen väntar en total genomläsning. Med det menar jag att gå igenom hela berättelsen från första manuset till det sista. Här har jag en tydlig idé om att skriva ner i detalj alla planteringar och se till att alla får en lösning i eller innan den femte delen. Mitt minne är för det mesta bra när det kommer till att komma ihåg planteringar, men ibland smyger där sig in saker i skrivprocessens gång.
   När detta är gjort, kan jag förvarna redan nu, att jag troligtvis kommer be om testläsare, så om någon redan nu känner sig intresserad, får intresseanmälan gärna göras, det skulle uppskattas faktiskt. Jag kommer inte leta efter personer uteslutande med skrivbakgrund, utan istället folk som gillar läsa och har intresse av det. Allt jag ber om, är en ärlig bild av dennes uppfattning av manuset.
   Nu sveptes jag med lite här känner jag, detta är inget som lär hända på en tid ännu. Min förhoppning, är att ha läst igenom första delen till början av eller halva juli och sen skicka min förfrågan. Se det som lite gratis sommarläsning kanske, vad vet jag. 

   Detta får räcka för den här gången, men överväg gärna!

Slagglista

24 apr 2018

Det tog mig nio dagar men nu har jag läst igenom hela manuset en första gång.
   Och resultatet?
   Lite både och.
   Där var en del saker som jag tyckte blev alldeles utmärkta, men där var också en del saker som jag reagerade på.
   För att börja med en sammanfattning, får jag lov att säga min planering från första början fungera bra nu när jag läste igenom resultatet. Handlingen rör sig framåt i bra tempo, där känns inte som där var något som kom i fel ordning, kanske vid ett tillfälle, men det återstår och se om det kräver förändring vid andra personers test läsning. Som jag kan bedöma det nu, är där inga planteringar som jag missat vilket känns bra, återstår att se om något dyker upp med tiden.
   Den här gången när jag läst igenom har jag suttit med min slagglista framför mig, annars sitter den på väggen ovanför huvudet på mig.
   Och vad är då det?
   Slagglistan består av ord jag gör mitt bästa aldrig använda i berättande text som jag en gång i tiden lärt mig och som jag efterhand har fyllt ut med egna ord. Det tog en del tid vänja bort sig att använda dessa ord men det går, relativt hyfsat för det mesta. Dock är listan inget jag använder mig av när jag bloggar t.ex.
   Listan bestod ursprungligen av tjugo ord, sedan har jag gjort en del egna tillägg som sagt men dessa är jag inte lika strikt med.
   Nu över till vad jag själv reagera över när jag läste.
   Användandet av orden förvånad och nickade.
   Av någon anledning kändes det som mina karaktärer gjorde något av det om och om igen, ibland flera gånger på en sida. Priset var när en karaktärer var förvånad två gånger på ett stycke. Det blev till att redigera bort ett stort antal av dessa men många kvarstår, det ska bli intressant se hur det blir nästa gång läser manuset hur jag bedömer dem som jag lämnat kvar den här gången.
   Jag gjorde emellertid ett undantag från listan, i absoluta slutskedet av manuset. Efter övervägande med mig själv lämnade jag kvar det, därför jag tyckte det passade in där. Men detta är inte någon slutversion, det kan alltid ändras i framtiden.
   För att inte göra det här inlägget för långt, publicerar jag inte slagglistan jag har här idag, men är där intresse av det, kan jag publicera den i senare inlägg.

Berättelsens slut

10 apr 2018

Känslan när man sätter punkt för sista meningen ett manus, den är alltid speciell. Den här gången var det ännu mer speciellt, för när jag satte punkt den här gången var det för sista gången i den här berättelsen.
   För er som följer den här bloggen, förstår ni att jag syftar på den femte delen av min fantasyberättelse.
   Den är KLAR.
   Eller nja den är ju inte direkt redo för tryckeriet om man uttrycker det på det sättet, den första versionen av manuset är klar. Nu väntar det arbete som jag personligen inte gillar vidare och det är att läsa igenom och rätta den här originalversionen. Det kräver en oerhörd skärpa för varenda sida och stycke man lägger bakom sig, ska man stryka det, ändra det där och så vidare. I normala fall brukar där försvinna i varje fall ett par tusen ord vilket i sig är alldeles för lite egentligen.
   I och med detta är den sista och avslutande delen, måste jag se till att alla lösa trådar jag lämnat efter mig i tidigare manus får sin lösning här. Under planeringen försökte jag vara så noga med att inte glömma något, nu är det upp till bevis vid första genomläsningen.
   Under skrivandets gång visste jag inte hur långt det här manuset skulle bli till sist, när jag nu slutligen slog samman alla sidor blev jag förvånad att se detta blev det längsta manuset av de fem.
   Dock har jag beslutat att jag kommer byta en del namn nu i efterhand, eller det lutar åt det i varje fall. Ett måste jag byta, för av någon anledning har jag råkat döpa två karaktärer till samma namn, det förstår jag inte hur det gått till, men gjort är gjort. Det ska där bli ändring på nu.
   Nu väntar uppskattningsvis fjorton dagars genomläsning härnäst.

Intensitet

24 mar 2018

De sista veckorna har det rullat på bra!
   För att sammanfatta lite, är jag nöjd både med hur arbetet har framskridit och hur planeringen har fungerat.
   Nu har jag passerat en kritisk punkt i detta manus, vilket gör att det känns som en klar lättnad inombords, detta parti har jag byggt upp till under en längre tid nu. Vid det här laget jag inte läst igenom det hela. Som jag nämnt tidigare, gör jag aldrig det innan jag skrivet hela manuset klart. Men känslan är bra, riktigt lovande, jag tror att jag fick till det precis som jag planera det, där blir kanske någon mindre förändring, där brukar där bli.
   Det enda jag tvekar lite om, är ett stycke i det ena kapitlet som jag inte vet hur det kommer tas emot av läsaren och hur det matchar resten av språket i berättelsen. Naturligtvis har jag gjort mitt bästa få till det efter bästa förmåga vilket jag hoppas räcker i längden.

Den sista tiden har jag planerat tre, fyra kapitel åt gången, mot i normala fall ett eller två. Här har det fungerat bra, återstår att se hur det blir med det i fortsättningen.
   Jag har insett nu när jag sitter och tittat på min ursprungliga planering att trots att allt egentligen finns där, har det blivit lite fel i när de olika delarna ska dyka upp i manuset, det får jag korrigera efter hand. En sak har jag dock insett och det är att jag planerat in en händelse som måste strykas när jag under arbetets gång fann en bättre mer passande lösning. Det är dock enkelt åtgärdat.
   Det är alltid svårt att uppskatta hur mycket där är kvar att skriva på ett manus. En gissning säger mig 15-20 kapitel. Kapitellängden har hittills varit lite längre än tidigare, men en del kapitel har blivit kortare igen nu, det kan mycket väl fortsätta så.
   En sak som dock aldrig blir lättare, är att döpa varje kapitel med en unik titel eller namn. En del kommer omedelbart till mig, andra får man tvinga fram och det blir sällan bra, det händer att dessa får bytas ut i efterhand.
   Där är en passage som jag skrivit nu, där jag har tre kapitel som jag inte vet om jag fattat rätt beslut i vilken ordning de ska dyka upp, kan hända det behöver ändras, det får avgöras senare.
   Nu hoppas jag att intensiteten i skrivandet stadigt fortgår framåt. Vid nästa uppdatering är förhoppningsvis sista kapitlet skrivet…

Back to the flow

26 feb 2018

Distraherad av diverse saker har försenat projektet den sista tiden, har fått ett fåtal kapitel skrivna, långt ifrån vad jag borde ha fått gjort.
   Vad som hade behövts nu hade varit att stänga in sig helt utan något som stör och bara skriva tills huvudet inte orkar mer, ungefär.
   Processen har också stannat av lite för att jag fastnat lite i vad som ska hända härnäst, trots min omfattande planering. Tyvärr förstår jag inte varför det blir så, hur mycket jag än planerar ifrån början har det hela en tendens att stanna upp minst några gånger i varje projekt.
   Nu har jag i varje fall tre kapitel planerade vilket lättat upp situationen som jag fastnat i, nu är förhoppningen att det ska kunna rulla på ett tag. Jag vet att jag kommer att komma till en punkt där det kommer stanna upp igen. Vid det här laget är det inget oväntat, men det kommer lösas det också med tiden.
   Framför mig försöker jag föreställa mig tre, fyra dagar med fullt fokus på mig själv och mitt, får se hur det blir med den saken.

← Äldre inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)