Skrivblogg

Saknad

14 mar 2019

Det har varit en tung tid med allt som har med skrivande att göra.
   Jag började gå igenom det första fantasymanuset igen men någonstans mitt i var det som krafterna tog slut. I flera veckor kändes det som jag bara satt och stirrade på mina papper och kämpade med mina tankar rörande framtiden för det.
   Vet inte riktigt vad som hände under några veckor där men de sista veckorna har jag varit på det igen och nu har jag gått igenom manuset ytterligare en gång. Den här gången har jag gjort en del förändringar efter mina testläsares kommentarer och får hoppas det blir bättre så här.
 
Däremot sitter jag med ett dilemma nu känner jag. Det känns som att den sista tiden har allt handlat om fantasyberättelsen, läsa, rätta och göra förändringar och sen när man gått igenom alla delarna börja om återigen. Det har börjat känns som man tappat kopplingen till att skriva ett nytt manus, sitta och arbeta med research och sen se en berättelse växa fram när skrivprocessen tar vid.
   Innan har jag nämnt att allt fokus skulle ligga på fantasyberättelsen men jag börjar överväga med mig själv om jag ska skriva något helt annorlunda emellan för att låta hjärnan vila lite ifrån den här berättelsen.
   Där har funnits en idé i huvudet till ett manus helt olikt något annat jag skrivit tidigare och det skulle i så fall vara en berättelse som tar slut efter ett manus som det känns nu. Det lockar allt mer att utforska detta och se vad som kan hända med detta.
   Tanken att leta möjligt förlag till fantasymanuset har också börjat växa sig starkare…

2019

4 jan 2019

2018 fick inte den roligaste avslutning på året man kan tänka sig av privata skäl. Det till trots hann jag uppnå mitt uppsatta mål att gå igenom hela fantasyberättelsen från del ett till fem.
   Sedan dess har jag suttit och funderat på vad kommande steg ska bli. Att jag måste göra förändringar i alla fel delarna är uppenbart efter den totala genomläsningen.
   Hittills har jag avvaktat för att i detalj gå in och se vad testläsarna av del ett sagt, för att inte distrahera mig med den fortsatta genomläsningen av de andra delarna, men nu med det avslutat kan jag ta tag i det och det ska bli mycket intressant. Med deras tankar och idéer framför mig ska jag utforma vad som ska ändras i del ett nu först och främst. Hur lång tid det kan ta och göra dessa förändringar i varje del kan jag inte uppskatta i dagens läge men det känns spontant som en massiv uppgift.

Vad väntar du för skrivåret 2019?
   Troligtvis kommer mycket av tiden gå åt fantasyberättelsen skulle jag tro. Några nya projekt har jag inte planerat in även om där finns idéer som ligger i bakhuvudet och vill ha uppmärksamhet.
   Jag har börjat spana efter tänkbara förlag till den här berättelsen men det är en djungel, jag vet inte riktigt hur jag ska tänka eller välja vem man ska sända manuset till den dagen man känner sig redo för det. Som tur är har jag mer tid att överväga detta innan beslut måste fattas.

Framåt och bakåt

27 okt 2018

I dagarna avslutade jag genomläsningen av den fjärde delen av fantasyberättelsen. Den gjorde mig eftertänksam och inte på något bra sätt tyvärr.
   På det stora hela var manuset bra, det är inte det. Handlingen går framåt som den ska på det stora hela men där var detaljer och några partier som inte håller måttet. Där var speciellt ett kapitel som jag troligtvis kommer behöva skriva om i framtiden, jag valde att låta det vara som det är nu för att senare gå tillbaka och göra förändringar när jag har helhetsbilden klar för mig. Detta visar tyvärr på planeringsmissar från min sida vilket troligen kommer resultera i 1,5 kapitel som behöver skrivas om. Där var även en karaktär som behöver kontrolleras mot del tre.
   Fjärde delen tog tyvärr lite längre tid att läsa igenom än vad jag hade tänkt mig. Nu ser jag däremot framemot att läsa igenom femte och sista (!) delen. Jag har inte läst den sedan jag fick tillbaka den ifrån korrekturläsning för att jag inte ville slänga in den mitt i genomgången från början. Äntligen framme vid den ska det bli intressant att se om där är något som jag missat att avsluta. Med mina noggranna anteckningar ifrån del ett till fyra ska det lösa sig i längden. Jag vet redan ett par saker som behöver åtgärdas i femte delen, bl.a. en miljöbeskrivning som blivit fel.
   Mitt mål var att hinna gå igenom hela berättelsen i år, det hoppas jag fortfarande ska gå men det återstår att se.

Sedan sist har jag fått ytterligare en rapport ifrån en av mina testläsare rörande första delen. Jag har inte ännu satt mig ner och börjat gemförra vad testläsarna jag hört av hittills säger. Av denna testläsare fick jag mig i varje fall en tankeställare rörande en karaktär som själv reflekterat över på det sättet han gjorde. Detta kommer jag behöva tänka över hur jag vill göra med helt klart.
   Detta är en sådan sak jag ville ha testläsarna till att göra, se hur dem ser på saker i jämförelse med mig.
   Avslutningsvis kan man säga processen går både framåt och bakåt, det kommer inte vara avslutat på en lång tid ännu. Samtidigt funderar jag på om jag ska se om någon är intresserad av att testläsa del två när jag känner tiden är mogen men det är inget beslut jag måste ta nu.

Process

18 sep 2018

Det är en process att gå igenom min fantasyberättelsen från början.
   Nu har jag tagit mig igenom de första tre delarna och gjort detaljerade anteckningar rörande handling, karaktär och utveckling. Dock har jag insett hur många tillägg som jag gjort vilket inte var planerade från början, Detta måste åtgärdas i framtiden, vilka ska man behålla, vilka ska bort? Därför gör jag detaljerade anteckningar nu och inga ändringar innan historien är helt genomläst.
   Just nu har jag påbörjat den fjärde delen vilken är den längsta hittills och kanske den längst av alla? Blir lite osäker på hur lång den sista delen är.
   Handlingen i de första tre delarna har hänt ihop på ett bra sätt, där finns som sagt små tillägg här och där som jag måste bestämma vad jag ska göra med för att riktigt knyta samman det hela. Med andra ord återstår där fortfarande en hel del jobb med det här projektet.
   Genomläsningen av delarna går långsamt och med tanke på att jag bara läst igenom femte och sista delen en gång innan och inte gjort det sedan jag fått tillbaka den från korrekturläsning ser jag framemot att nå den, men först återstår ta sig igenom fjärde delen.
   Samtidigt återstår det att invänta kommentarer ifrån mina testläsare rörande den första delen men det är där ingen stress med, inte med tanke på hur mycket där är kvar att göra med de övriga delarna.
   Med andra ord får man ta ett kapitel i sänder och se långsamt framåt!

Till något annat:

I förra veckan var jag på en författarkväll eller vad man ska kalla det och lyssnade på Stefan Ahnhem. Det var en intressant kväll och jag kände igen en del saker han talade om rörande sitt författarskap. Det är helt klar något jag rekommenderar att göra för den intresserade.


Sedan sist

10 aug 2018

De gångna veckorna har jag inte fått mycket gjort med min genomgång av fantasymanus två. Värmen har tagit ut sin rätt på mig, att sitta framför en datorskärm när det är uppemot 28 grader inomhus har effektivt stoppat mig.
   Det är en ganska dålig undanflykt egentligen men inte desto mindre sann. Vid det här laget borde jag ha varit färdig med den här genomgången men istället är jag bara halvvägs. Nu gäller det att ta tag i det igen, en handfull kapitel om dagen bör vara genomförbart så från och med måndag blir det till att sätta fart igen.

Så vad har mer hänt sedan sist?
   Till min tacksamhet var där några som svarade på mitt förra inlägg och anmälde sig som testläsare vilket var alldeles perfekt.
   I förra veckan hörde min första testläsare av sig. Där var inga förslag eller tankar som överraskade mig direkt, det kan jag inte påstå, allt var sådant som är bra att tänka på i framtiden helt klart. Jag tänker inte ta upp mer här vad som konkret framkom.
   Dock får det mig att önska min nivå i skrivandet vore högre än vad den är även om jag själv kan se att den blir allt bättre för varje manus jag slutför dock är där lång väg kvar än. Den dagen jag bestämmer att skicka det här manuset till ett förlag, hoppas jag dem kan se potentialen i det här så att jag på något sätt slutligen kan lära mig få till det från början. Som det är nu blir där mycket extra jobb med omskrivningar som jag såklart helst hade velat undvika.
Men det är senare fråga att lösa.
   Nu ser jag framemot att se vad mina andra testläsare säger med tiden och jämföra med min första för där är ju aldrig två som säger likadant. Tyvärr blev där en miss från min sida med två av testläsarna när deras mail hamnade i min skräppost vilket jag missade ett bra tag.

En annan positiv sak är att bloggen fått sig ett litet uppsving sedan mitt förra inlägg, besökarantalet har ökat vilket jag hoppas ska förbli.
   Detta blir allt för idag, till nästa gång hoppas jag att andra delen av fantasymanuset ska vara utläst sen får vi se vad som står på tur.

 

Vill du bli min testläsare?

24 jun 2018

Jag är framme vid den tidpunkten med min fantasyberättelse att jag nu söker testläsare. Sommaren är den tiden på året när folk har en tendens att läsa mer är min erfarenhet, så förhoppningsvis är där någon därute som kan tänka sig vilja hjälpa mig som testläsare?
   Mina krav för testläsare är väldigt enkla, har du intresse av att läsa, behöver inte vara fantasy och skulle kunna tänka dig göra mig den tjänsten läsa mitt manus vore jag tacksam.
   Allt jag begär, är att du som testläsare, är villig återkoppla till mig (via mail) vad du tyckte om manuset, handlingen, karaktärerna, något som kändes konstigt, dina tankar helt enkelt. Tänk bara på att detta är första delen i berättelsen, allt får inte sin lösning i denna del.
   Jag garanterar inte den är fri från stavfel, trots alla mina genomläsningar.

Hur har jag tänkt att det ska gå till?
   Min tanke är att göra det så enkelt som möjligt för mig själv, alltså skickar jag manuset till via mail i PDF-format. Det är helt enkelt för omständligt och dyrt att skriva ut och skicka det via post, det hoppas jag är acceptabelt.
   Det är upp till varje testläsare att i sin egen takt läsa och begrunda och återkomma, jag har ingen deadline, men jag vill inte det ska betyda återkom om ett år framåt typ.

Är du intresserad av att vara testläsare?
   Använd kontaktformuläret här på hemsida så kontaktar jag dig via mail.
   Eller om du har möjlighet, via Facebook.

Lite detaljer om manuset:
   Textstorlek: Book Antiqua 12
   Radavstånd: 1,15
   Sidor: 325

Här nedan följer en beskrivning jag hoppas ska vara lockande:

I norra Midland, i kung Rödskäggs land, lever den föräldralöse pojken Elion. Som föräldralös har han lägst status i samhället och hans enda förhoppning om ett bättre liv är att bli lärling hos en mästare i ett yrke. Hans husmor, Gerdie Yakada, har dock andra planer. Pojkar över femton år blir tvångsrekryterade till kungens armé och hörs oftast aldrig av igen.

   Som alla andra har han vuxit upp med berättelserna om viskarna, extraordinära varelser som genom århundraden påverkat Midlands historia. Det har inte funnits en viskare på flera hundra år, ingen vet vart de försvann.

   Ödet för honom en dag samman med ett mystiskt smycke som fäster sig runt hans handled. I sin desperation att få av det, träffar han en resande, Arman Merkin, som erbjuder sin hjälp. Tillsammans ger de sig ut på en resa genom Rödskäggs land. Många faror lurar längs vägen och för att överleva måste han bli något mer än den han är.
Jag hoppas det här har väckt ditt intresse, jag ser framemot att höra av dig!
Är där något jag varit otydlig med, hör gärna av dig med dina frågor!

Del fyra och ett

24 jun 2018

Den fjärde delen av min fantasyberättelsen har slutligen fått sin genomläsning av mig. I efterhand ångrar jag lite att jag direkt gick på att skriva den femte delen innan jag läst igenom den här. Jag upptäckte ett par saker som jag missat att ta med i den avgörande delen, dock inga större saker, men det är saker som jag kommer behöva lägga till.
   Det tog längre tid läsa igenom den än vad jag önska, men istället för att pressa mig igenom den med ett visst antal sidor eller kapitel per dag, fick det ta den tid det gjorde. Resultat är jag spontant nöjd med som det känns nu i varje fall, återstår att se nästa gång jag läser den, för fler gånger kommer det bli!

Mitt mål var att innan juni månads slut gått igenom den inledande delen av min fantasyberättelse. Detta kan jag nöjt konstatera blev fallet.
   Däremot måste jag säga att det kändes konstigt läsa igenom den igen nu, det var länge sedan sist nu, uppskattningsvis tre år sedan.
   Jag har säkert nämnt det innan, men mitt minne brukar vara bra på att komma ihåg detaljer och planteringar jag gör i ett manus. Men där var en del saker här som överraskade mig lite, men som jag ändå är relativt säker får sina lösningar i senare delar av berättelsen.
   För att säkerställa jag inte glömmer något i det fortsätta arbetet framåt, skriver jag nu ner detaljerade anteckningar under läsningens gång vilket jag även renskrivet när jag ibland knappt kan tyda min egen handstil.
   För min del väntar nu att ta vid med andra delen, vilket är minst lika länge sedan jag läste den sist. Det ser jag framemot att se hur den låter mot den första delen!


Total genomläsning

19 maj 2018

Uppdatering sedan sist.
   Jag har lämnat ifrån mig den slutgiltiga delen till korrekturläsning och en första test läsningen. Både till min glädje och förvåning blev omdömet av den första test läsningen: den bästa delen hittills. För att komma ifrån en som inte gillar eller läser fantasy i normala fall tar jag det som ett steg framåt.
   Det betyder också att mina egna farhågor om manuset har bedarrat. Samtidigt är det ett tecken på att de förändringar jag gjorde var de rätta. Det enda jag egentligen oroar mig för nu, är en sak som jag kanske borde ha lagt till vilket jag insett i efterhand. Jag har såklart gjort allt för att binda samman alla planteringar och så vidare, men en karaktär kan ha hamnat på efterkälken av misstag. Detta kan jag behöva ändra till senare, beroende på andra reaktioner jag får framöver.

Vad väntar nu då?
   Just nu har jag börjat läsa igenom fjärde delen som jag inte hunnit göra tidigare. Det blir bästa resultatet har jag märkt blir när det gått en del tid emellan genomläsningarna. Dock spelar det ingen roll hur ofta jag läser ett manus, alltid raderar eller skriver jag om något parti. På ett sätt försöker jag se mig som en perfektionist, men det brukar istället resultatera i att jag inte lämnar något över för läsaren, jag beskriver för mycket. Detta försöker jag tänka på och ändra, men finner svårt.
   När jag tagit mig igenom fjärde delen väntar en total genomläsning. Med det menar jag att gå igenom hela berättelsen från första manuset till det sista. Här har jag en tydlig idé om att skriva ner i detalj alla planteringar och se till att alla får en lösning i eller innan den femte delen. Mitt minne är för det mesta bra när det kommer till att komma ihåg planteringar, men ibland smyger där sig in saker i skrivprocessens gång.
   När detta är gjort, kan jag förvarna redan nu, att jag troligtvis kommer be om testläsare, så om någon redan nu känner sig intresserad, får intresseanmälan gärna göras, det skulle uppskattas faktiskt. Jag kommer inte leta efter personer uteslutande med skrivbakgrund, utan istället folk som gillar läsa och har intresse av det. Allt jag ber om, är en ärlig bild av dennes uppfattning av manuset.
   Nu sveptes jag med lite här känner jag, detta är inget som lär hända på en tid ännu. Min förhoppning, är att ha läst igenom första delen till början av eller halva juli och sen skicka min förfrågan. Se det som lite gratis sommarläsning kanske, vad vet jag. 

   Detta får räcka för den här gången, men överväg gärna!

Slagglista

24 apr 2018

Det tog mig nio dagar men nu har jag läst igenom hela manuset en första gång.
   Och resultatet?
   Lite både och.
   Där var en del saker som jag tyckte blev alldeles utmärkta, men där var också en del saker som jag reagerade på.
   För att börja med en sammanfattning, får jag lov att säga min planering från första början fungera bra nu när jag läste igenom resultatet. Handlingen rör sig framåt i bra tempo, där känns inte som där var något som kom i fel ordning, kanske vid ett tillfälle, men det återstår och se om det kräver förändring vid andra personers test läsning. Som jag kan bedöma det nu, är där inga planteringar som jag missat vilket känns bra, återstår att se om något dyker upp med tiden.
   Den här gången när jag läst igenom har jag suttit med min slagglista framför mig, annars sitter den på väggen ovanför huvudet på mig.
   Och vad är då det?
   Slagglistan består av ord jag gör mitt bästa aldrig använda i berättande text som jag en gång i tiden lärt mig och som jag efterhand har fyllt ut med egna ord. Det tog en del tid vänja bort sig att använda dessa ord men det går, relativt hyfsat för det mesta. Dock är listan inget jag använder mig av när jag bloggar t.ex.
   Listan bestod ursprungligen av tjugo ord, sedan har jag gjort en del egna tillägg som sagt men dessa är jag inte lika strikt med.
   Nu över till vad jag själv reagera över när jag läste.
   Användandet av orden förvånad och nickade.
   Av någon anledning kändes det som mina karaktärer gjorde något av det om och om igen, ibland flera gånger på en sida. Priset var när en karaktärer var förvånad två gånger på ett stycke. Det blev till att redigera bort ett stort antal av dessa men många kvarstår, det ska bli intressant se hur det blir nästa gång läser manuset hur jag bedömer dem som jag lämnat kvar den här gången.
   Jag gjorde emellertid ett undantag från listan, i absoluta slutskedet av manuset. Efter övervägande med mig själv lämnade jag kvar det, därför jag tyckte det passade in där. Men detta är inte någon slutversion, det kan alltid ändras i framtiden.
   För att inte göra det här inlägget för långt, publicerar jag inte slagglistan jag har här idag, men är där intresse av det, kan jag publicera den i senare inlägg.

Berättelsens slut

10 apr 2018

Känslan när man sätter punkt för sista meningen ett manus, den är alltid speciell. Den här gången var det ännu mer speciellt, för när jag satte punkt den här gången var det för sista gången i den här berättelsen.
   För er som följer den här bloggen, förstår ni att jag syftar på den femte delen av min fantasyberättelse.
   Den är KLAR.
   Eller nja den är ju inte direkt redo för tryckeriet om man uttrycker det på det sättet, den första versionen av manuset är klar. Nu väntar det arbete som jag personligen inte gillar vidare och det är att läsa igenom och rätta den här originalversionen. Det kräver en oerhörd skärpa för varenda sida och stycke man lägger bakom sig, ska man stryka det, ändra det där och så vidare. I normala fall brukar där försvinna i varje fall ett par tusen ord vilket i sig är alldeles för lite egentligen.
   I och med detta är den sista och avslutande delen, måste jag se till att alla lösa trådar jag lämnat efter mig i tidigare manus får sin lösning här. Under planeringen försökte jag vara så noga med att inte glömma något, nu är det upp till bevis vid första genomläsningen.
   Under skrivandets gång visste jag inte hur långt det här manuset skulle bli till sist, när jag nu slutligen slog samman alla sidor blev jag förvånad att se detta blev det längsta manuset av de fem.
   Dock har jag beslutat att jag kommer byta en del namn nu i efterhand, eller det lutar åt det i varje fall. Ett måste jag byta, för av någon anledning har jag råkat döpa två karaktärer till samma namn, det förstår jag inte hur det gått till, men gjort är gjort. Det ska där bli ändring på nu.
   Nu väntar uppskattningsvis fjorton dagars genomläsning härnäst.

Intensitet

24 mar 2018

De sista veckorna har det rullat på bra!
   För att sammanfatta lite, är jag nöjd både med hur arbetet har framskridit och hur planeringen har fungerat.
   Nu har jag passerat en kritisk punkt i detta manus, vilket gör att det känns som en klar lättnad inombords, detta parti har jag byggt upp till under en längre tid nu. Vid det här laget jag inte läst igenom det hela. Som jag nämnt tidigare, gör jag aldrig det innan jag skrivet hela manuset klart. Men känslan är bra, riktigt lovande, jag tror att jag fick till det precis som jag planera det, där blir kanske någon mindre förändring, där brukar där bli.
   Det enda jag tvekar lite om, är ett stycke i det ena kapitlet som jag inte vet hur det kommer tas emot av läsaren och hur det matchar resten av språket i berättelsen. Naturligtvis har jag gjort mitt bästa få till det efter bästa förmåga vilket jag hoppas räcker i längden.

Den sista tiden har jag planerat tre, fyra kapitel åt gången, mot i normala fall ett eller två. Här har det fungerat bra, återstår att se hur det blir med det i fortsättningen.
   Jag har insett nu när jag sitter och tittat på min ursprungliga planering att trots att allt egentligen finns där, har det blivit lite fel i när de olika delarna ska dyka upp i manuset, det får jag korrigera efter hand. En sak har jag dock insett och det är att jag planerat in en händelse som måste strykas när jag under arbetets gång fann en bättre mer passande lösning. Det är dock enkelt åtgärdat.
   Det är alltid svårt att uppskatta hur mycket där är kvar att skriva på ett manus. En gissning säger mig 15-20 kapitel. Kapitellängden har hittills varit lite längre än tidigare, men en del kapitel har blivit kortare igen nu, det kan mycket väl fortsätta så.
   En sak som dock aldrig blir lättare, är att döpa varje kapitel med en unik titel eller namn. En del kommer omedelbart till mig, andra får man tvinga fram och det blir sällan bra, det händer att dessa får bytas ut i efterhand.
   Där är en passage som jag skrivit nu, där jag har tre kapitel som jag inte vet om jag fattat rätt beslut i vilken ordning de ska dyka upp, kan hända det behöver ändras, det får avgöras senare.
   Nu hoppas jag att intensiteten i skrivandet stadigt fortgår framåt. Vid nästa uppdatering är förhoppningsvis sista kapitlet skrivet…

Back to the flow

26 feb 2018

Distraherad av diverse saker har försenat projektet den sista tiden, har fått ett fåtal kapitel skrivna, långt ifrån vad jag borde ha fått gjort.
   Vad som hade behövts nu hade varit att stänga in sig helt utan något som stör och bara skriva tills huvudet inte orkar mer, ungefär.
   Processen har också stannat av lite för att jag fastnat lite i vad som ska hända härnäst, trots min omfattande planering. Tyvärr förstår jag inte varför det blir så, hur mycket jag än planerar ifrån början har det hela en tendens att stanna upp minst några gånger i varje projekt.
   Nu har jag i varje fall tre kapitel planerade vilket lättat upp situationen som jag fastnat i, nu är förhoppningen att det ska kunna rulla på ett tag. Jag vet att jag kommer att komma till en punkt där det kommer stanna upp igen. Vid det här laget är det inget oväntat, men det kommer lösas det också med tiden.
   Framför mig försöker jag föreställa mig tre, fyra dagar med fullt fokus på mig själv och mitt, får se hur det blir med den saken.

Halvvägs(?)

10 jan 2018

Det är nytt år och såklart ett nytt skriv år!

Förra året slutade inte riktig som jag hade tänkt mig. I december blev jag sjuk och tappade en vecka där jag inte fick något gjort. Sen blev det jul och nyår när jag borde tagit tag i skrivandet igen men där min eftertraktade inspiration höll sig borta.
   Januari fick göra sitt intågande innan huvudet och kroppen kom överens att det var dags att återuppta den femte fantasydelen.
   Till min glädje har det arbetet sedan dess gått framåt.
   Vid det här laget skulle jag säga att manuset är halvvägs, ungefär, det är fortfarande svårt att avgöra den saken med total säkerhet. Jag följer min planering till punkt och pricka med en del undantag av tillägg som där alltid har en tendens att bli. Detta fördröjer inte skrivandet utan ger istället manuset ett bättre djup och förståelse, det är i varje fall min förhoppning.
   På ett sätt vet jag inte om jag drar ut på det här skrivprojektet i och med att det är den sista delen, det kommer att sluta med att jag bryter upp med mina karaktärer som jag följt ett bra tag nu, även om där efter skrivprocessen återstår hur mycket ytterligare arbete som helst. Vid den tidpunkten vet jag dock själv allt som ska hända och inga fler överraskningar dyker upp, om jag nu inte beslutar göra förändringar någonstans förstås.
   Men som sagt återstår en hel del arbete innan jag är kommen till den punkten. Det sista kapitlet vet jag kommer kännas väldigt egendomligt att skriva, det är jag säker på.
   Innan dess väntar inom en snar framtid ett kapitel som jag lite spänd inväntar. Det kommer bli en utmaning att skriva det ”rätt”, med det menar jag att få till tonen i den aktuella scenen så att den inte skiljer sig från resten på ett utstående sätt, det vore inte bra.

Vad väntar när fantasyäventyret är avslutat då?
   Att jag en dag ska få slut på idéer har jag mer eller mindre förkastat. På något sätt dyker där alltid upp något annat.
   För tillfället finns där åtminstone två idéer som är på idéstadiet men där den ena är lite längre kommen men som jag ännu inte lagt någon tid på att utveckla.
   Däremot har jag mer och mer börjat tänka att nästa manus borde bli något mer svenskrelaterat än tidigare, i normala fall brukar jag inte skriva svenskt i den bemärkelsen, men det känns som detta kan vara en god tidpunkt att göra det. Först ska emellertid historien bildas, karaktärer planeras och det ska utvecklas till något läsvärt.

Följer planen

16 nov 2017

Det har gått en tid sedan min senaste uppdatering.
   Vad har då hänt sedan sist?
   Skrivprocessen har fortsatt framåt, lite långsammare än jag föredragit men ibland blir det bara så. Antalet kapitel ökar stadigt, sammanlagt är nu 25 skrivna. Min förhoppning är att dem alla blivit som jag tänkt mig, det vet jag först när jag läser igenom hela manuset första gången.
   I stort sett hittills har jag följt min planering till punkt och pricka. Jag har gjort ett par tillägg på sina ställen men inga grova förändringar. Där finns vissa saker som jag såhär i efterhand har frågat mig själv om de verkligen behövs i manuset, för de handlingen framåt eller stannar de bara upp det hela? Det är en fråga som delar mig lite.
   Ett större fel har dock dykt upp. På något sätt som jag själv inte helt förstår har jag lyckats döpa två separata karaktärer med samma namn vilket såklart ställer till det. Med andra ord måste jag nu komma fram till ett nytt namn till en av dem, dock har jag inte helt bestämt vem av dem som ska få det och vad det nya namnet ska bli. Det gör det lite svårt, när de båda dyker upp i det här manuset på samma gång så denna fråga måste jag lösa snarast. Sen blir det att gå tillbaka i tidigare manus och döpa om rätt karaktär där till rätt namn. Jag tycker att jag i normala fall är noggrann i detaljerna och ett sådant här misstag känns onödigt och väldigt slarvigt.
   Enligt min planering trodde jag att jag skulle ha cirka 30 kapitel dit jag är kommen nu. Med andra ord så har min uppfattning varit relativt korrekt. En del kapitel har blivit längre som kanske jag delat i andra fall men det kändes rätt när jag skrev dem att göra dem till ett långt istället. Vem vet, kanske ändrar jag dem senare, men jag tvivlar på det.
   Där är några kapitel som kommer som jag inte helt vet vad jag tycker om. De tillför kanske inte hur mycket som helst till handlingen utan mer handlar om utfyllnad eller fördjupning så jag kommer nog att skriva dem, men frågan är om jag i slutändan kommer behålla dem? Kan kännas som onödigt jobb skriva dem för att sen radera dem, men skriva dem kommer jag göra.
   Dock kan jag inte nu uppskatta hur många kapitel det här manuset kommer att bli på, det är fortfarande för tidigt. Jag märkte innan att min planering för ett av mina kapitel var väldigt detaljerad så där kan finnas fler sådana som gör det svårt uppskatta slutmängden.
   Min planering till trots, så har jag i dagsläget inte fullt ut bestämt hur det slutet av den här berättelsen kommer att se ut. Efter fem manus, känns det som slutet här förtjänar extra omsorg. Dock dröjer det länge ännu innan jag är där, gott om tid att fundera på den saken.

Återstår att se om detta blir det sista inlägger för året, eller om där kommer ett till…

Inte i år

28 sep 2017

Arbetet med den femte fantasydelen är igång!
   De första tio kapitlen är nu skrivna och jag har följt min utstakade väg till punkt och pricka kan man väl säga. En ändring har jag dock gjort, under arbetets gång kände jag att ett tillägg behövde göras vilket jag tryckte in i handlingen helt enkelt. Nu gäller det dock bara att jag inte glömmer bort här när jag fortsätter framåt, men jag har redan planerat var detta tillägg ska dyka upp igen.
   Dock kan jag känna att handlingen rör sig väldigt fort framåt, det känns lite som jag har frångått min ursprungliga idé rörande min handlingsplan där jag först tänkt lägga till en hel del kapitel emellan de här ”målen” som jag har i handlingen men detta kan jag känna just nu att jag inte helt uppnått.
   Samtidigt tror jag inte det är skadligt för manushandlingen att röra sig i den här takten som det gör nu för jag vill inte det ska behöva bli alldeles för långt vilket jag fruktar att det kommer bli oavsett vilket. Ser jag till hur mycket jag har gått igenom av handlingen hittills till vad jag har kvar att gå igenom kommer detta troligtvis bli längre än del fyra blev som är mitt längsta manus hittills. Rör det sig dock bara framåt och där händer mycket, tror jag inte det är skadligt. Lyckas jag fånga läsaren ska längden inte spela någon roll, hoppas jag.
   För att begränsa antalet kapitel lite mer, har jag sagt till mig själv att inte bry mig alldeles för mycket om dess längd. I normala fall försöker jag hålla mina kapitel mellan 2-5 A4 sidor, nu är jag beredd gå över detta om det krävs istället för att dela dessa längre kapitel till två.
   I och med att detta är tänkt att vara den sista delen har jag kommit på mig själv att jag måste gå tillbaka till mina tidigare manus och läsa in mig lite. Det kan låta konstigt, jag om någon borde ha full koll på vad som hänt i dessa, vilket jag förvisso har, men där är ändå detaljer som jag inte helt kommer ihåg och därför måste läsa om för att få rätt. Det gör också att själva skrivprocessen med vissa kapitel tar längre tid, men det får ta den tid det tar.
   Har jag tur kan manuset kanske bli klart i år men jag tvivlar lite på det.

I övrigt så har jag fått tillbaka fantasydel fyra ifrån korrekturläsning. I normala fall brukar jag alltid läsa den relativt omgående när jag får tillbaka den, det är alltid intressant och lärorik att göra det. Men den här gången kommer jag bryta mot den rutinen. Istället kommer jag fokusera på att skriva femte delen helt och hållet. Jag oroar mig för att jag kommer snurra till och blanda ihop de två delarna om jag nu börjar läsa fjärde delen när jag kommit igång med skrivprocessen på den femte.
   När den femte delen är skriven, genomläst och ivägskickad till sin korrekturläsning, kommer jag naturligtvis ta tag i att läsa fjärde delen även om det blir ett steg bakåt i den totala handlingen sammanlagt, men det spelar ingen roll. Sedan väntar ett ännu längre steg tillbaka när jag måste läsa igenom alla fem manus i rad och verkligen gå igenom dem och se till att där inte är några missade planteringar någonstans som inte fått sin lösning, det oroar mig lite jag glömt något någonstans men det ska gå att lösa i efterhand.
   Allt detta kommer dock att ske först 2018.

Den här helgen är det Bokmässan i Göteborg. Tidigare i somras hade jag planer på att åka dit, är några år sedan sist nu, men nu när där ska vara demonstrationståg på lördag som brukar vara dagen jag åker dit så blir det inget mässbesök för mig detta år i heller, vi får väl se nästa år?

Ett lite längre inlägg den här gången, ha det bra till nästa gång!

← Äldre inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)