Skrivblogg

Halvvägs(?)

10 jan 2018

Det är nytt år och såklart ett nytt skriv år!

Förra året slutade inte riktig som jag hade tänkt mig. I december blev jag sjuk och tappade en vecka där jag inte fick något gjort. Sen blev det jul och nyår när jag borde tagit tag i skrivandet igen men där min eftertraktade inspiration höll sig borta.
   Januari fick göra sitt intågande innan huvudet och kroppen kom överens att det var dags att återuppta den femte fantasydelen.
   Till min glädje har det arbetet sedan dess gått framåt.
   Vid det här laget skulle jag säga att manuset är halvvägs, ungefär, det är fortfarande svårt att avgöra den saken med total säkerhet. Jag följer min planering till punkt och pricka med en del undantag av tillägg som där alltid har en tendens att bli. Detta fördröjer inte skrivandet utan ger istället manuset ett bättre djup och förståelse, det är i varje fall min förhoppning.
   På ett sätt vet jag inte om jag drar ut på det här skrivprojektet i och med att det är den sista delen, det kommer att sluta med att jag bryter upp med mina karaktärer som jag följt ett bra tag nu, även om där efter skrivprocessen återstår hur mycket ytterligare arbete som helst. Vid den tidpunkten vet jag dock själv allt som ska hända och inga fler överraskningar dyker upp, om jag nu inte beslutar göra förändringar någonstans förstås.
   Men som sagt återstår en hel del arbete innan jag är kommen till den punkten. Det sista kapitlet vet jag kommer kännas väldigt egendomligt att skriva, det är jag säker på.
   Innan dess väntar inom en snar framtid ett kapitel som jag lite spänd inväntar. Det kommer bli en utmaning att skriva det ”rätt”, med det menar jag att få till tonen i den aktuella scenen så att den inte skiljer sig från resten på ett utstående sätt, det vore inte bra.

Vad väntar när fantasyäventyret är avslutat då?
   Att jag en dag ska få slut på idéer har jag mer eller mindre förkastat. På något sätt dyker där alltid upp något annat.
   För tillfället finns där åtminstone två idéer som är på idéstadiet men där den ena är lite längre kommen men som jag ännu inte lagt någon tid på att utveckla.
   Däremot har jag mer och mer börjat tänka att nästa manus borde bli något mer svenskrelaterat än tidigare, i normala fall brukar jag inte skriva svenskt i den bemärkelsen, men det känns som detta kan vara en god tidpunkt att göra det. Först ska emellertid historien bildas, karaktärer planeras och det ska utvecklas till något läsvärt.

Följer planen

16 nov 2017

Det har gått en tid sedan min senaste uppdatering.
   Vad har då hänt sedan sist?
   Skrivprocessen har fortsatt framåt, lite långsammare än jag föredragit men ibland blir det bara så. Antalet kapitel ökar stadigt, sammanlagt är nu 25 skrivna. Min förhoppning är att dem alla blivit som jag tänkt mig, det vet jag först när jag läser igenom hela manuset första gången.
   I stort sett hittills har jag följt min planering till punkt och pricka. Jag har gjort ett par tillägg på sina ställen men inga grova förändringar. Där finns vissa saker som jag såhär i efterhand har frågat mig själv om de verkligen behövs i manuset, för de handlingen framåt eller stannar de bara upp det hela? Det är en fråga som delar mig lite.
   Ett större fel har dock dykt upp. På något sätt som jag själv inte helt förstår har jag lyckats döpa två separata karaktärer med samma namn vilket såklart ställer till det. Med andra ord måste jag nu komma fram till ett nytt namn till en av dem, dock har jag inte helt bestämt vem av dem som ska få det och vad det nya namnet ska bli. Det gör det lite svårt, när de båda dyker upp i det här manuset på samma gång så denna fråga måste jag lösa snarast. Sen blir det att gå tillbaka i tidigare manus och döpa om rätt karaktär där till rätt namn. Jag tycker att jag i normala fall är noggrann i detaljerna och ett sådant här misstag känns onödigt och väldigt slarvigt.
   Enligt min planering trodde jag att jag skulle ha cirka 30 kapitel dit jag är kommen nu. Med andra ord så har min uppfattning varit relativt korrekt. En del kapitel har blivit längre som kanske jag delat i andra fall men det kändes rätt när jag skrev dem att göra dem till ett långt istället. Vem vet, kanske ändrar jag dem senare, men jag tvivlar på det.
   Där är några kapitel som kommer som jag inte helt vet vad jag tycker om. De tillför kanske inte hur mycket som helst till handlingen utan mer handlar om utfyllnad eller fördjupning så jag kommer nog att skriva dem, men frågan är om jag i slutändan kommer behålla dem? Kan kännas som onödigt jobb skriva dem för att sen radera dem, men skriva dem kommer jag göra.
   Dock kan jag inte nu uppskatta hur många kapitel det här manuset kommer att bli på, det är fortfarande för tidigt. Jag märkte innan att min planering för ett av mina kapitel var väldigt detaljerad så där kan finnas fler sådana som gör det svårt uppskatta slutmängden.
   Min planering till trots, så har jag i dagsläget inte fullt ut bestämt hur det slutet av den här berättelsen kommer att se ut. Efter fem manus, känns det som slutet här förtjänar extra omsorg. Dock dröjer det länge ännu innan jag är där, gott om tid att fundera på den saken.

Återstår att se om detta blir det sista inlägger för året, eller om där kommer ett till…

Inte i år

28 sep 2017

Arbetet med den femte fantasydelen är igång!
   De första tio kapitlen är nu skrivna och jag har följt min utstakade väg till punkt och pricka kan man väl säga. En ändring har jag dock gjort, under arbetets gång kände jag att ett tillägg behövde göras vilket jag tryckte in i handlingen helt enkelt. Nu gäller det dock bara att jag inte glömmer bort här när jag fortsätter framåt, men jag har redan planerat var detta tillägg ska dyka upp igen.
   Dock kan jag känna att handlingen rör sig väldigt fort framåt, det känns lite som jag har frångått min ursprungliga idé rörande min handlingsplan där jag först tänkt lägga till en hel del kapitel emellan de här ”målen” som jag har i handlingen men detta kan jag känna just nu att jag inte helt uppnått.
   Samtidigt tror jag inte det är skadligt för manushandlingen att röra sig i den här takten som det gör nu för jag vill inte det ska behöva bli alldeles för långt vilket jag fruktar att det kommer bli oavsett vilket. Ser jag till hur mycket jag har gått igenom av handlingen hittills till vad jag har kvar att gå igenom kommer detta troligtvis bli längre än del fyra blev som är mitt längsta manus hittills. Rör det sig dock bara framåt och där händer mycket, tror jag inte det är skadligt. Lyckas jag fånga läsaren ska längden inte spela någon roll, hoppas jag.
   För att begränsa antalet kapitel lite mer, har jag sagt till mig själv att inte bry mig alldeles för mycket om dess längd. I normala fall försöker jag hålla mina kapitel mellan 2-5 A4 sidor, nu är jag beredd gå över detta om det krävs istället för att dela dessa längre kapitel till två.
   I och med att detta är tänkt att vara den sista delen har jag kommit på mig själv att jag måste gå tillbaka till mina tidigare manus och läsa in mig lite. Det kan låta konstigt, jag om någon borde ha full koll på vad som hänt i dessa, vilket jag förvisso har, men där är ändå detaljer som jag inte helt kommer ihåg och därför måste läsa om för att få rätt. Det gör också att själva skrivprocessen med vissa kapitel tar längre tid, men det får ta den tid det tar.
   Har jag tur kan manuset kanske bli klart i år men jag tvivlar lite på det.

I övrigt så har jag fått tillbaka fantasydel fyra ifrån korrekturläsning. I normala fall brukar jag alltid läsa den relativt omgående när jag får tillbaka den, det är alltid intressant och lärorik att göra det. Men den här gången kommer jag bryta mot den rutinen. Istället kommer jag fokusera på att skriva femte delen helt och hållet. Jag oroar mig för att jag kommer snurra till och blanda ihop de två delarna om jag nu börjar läsa fjärde delen när jag kommit igång med skrivprocessen på den femte.
   När den femte delen är skriven, genomläst och ivägskickad till sin korrekturläsning, kommer jag naturligtvis ta tag i att läsa fjärde delen även om det blir ett steg bakåt i den totala handlingen sammanlagt, men det spelar ingen roll. Sedan väntar ett ännu längre steg tillbaka när jag måste läsa igenom alla fem manus i rad och verkligen gå igenom dem och se till att där inte är några missade planteringar någonstans som inte fått sin lösning, det oroar mig lite jag glömt något någonstans men det ska gå att lösa i efterhand.
   Allt detta kommer dock att ske först 2018.

Den här helgen är det Bokmässan i Göteborg. Tidigare i somras hade jag planer på att åka dit, är några år sedan sist nu, men nu när där ska vara demonstrationståg på lördag som brukar vara dagen jag åker dit så blir det inget mässbesök för mig detta år i heller, vi får väl se nästa år?

Ett lite längre inlägg den här gången, ha det bra till nästa gång!

Invaderad

17 aug 2017

Det är ganska lustig hur det kan bli ibland. Som läget är nu borde jag vara fullt fokuserad på att skriva den femte och avslutande delen på min fantasyberättelse. Tyvärr har jag hamnat lite efter i det redan nu, jag tyckte planeringen var helt klar och jag redo till att börja skriva och satte mig ner och skrev det första kapitlet, sen tog det stopp. Jag kan inte förklara vad som hände, känslan liksom bara försvann ut genom fönstret eller vad man ska säga. Sedan dess har jag sökt efter att få den tillbaka, tyvärr utan större framgång än. Kan inte skylla på att det är sommarvädret som ligger bakom det med tanke på hur den har varit. Det måste helt enkelt vara något annat som blockerar mig, måste till en skärpning att komma över denna tröskel jag fastnat vid.
   Det gör inte saken lättare när jag nu den senaste tiden blivit bokstavligen invaderad i huvudet av en ny berättelse, idén till ett nytt uppslag som är något helt nytt återigen, en berättelse var like jag aldrig skrivet tidigare. Jag ser framför mig en tredelad story som grävs samman. Den ska utspelas på en fiktiv plats så mycket har jag kommit överens med mig själv redan. Karaktärerna har börjat träda fram ganska tydligt även om dem saknar namn i detta nu, men har dock utseende till huvudkaraktärerna.
   Det är i och för sig bra att den här idén har kommit, men den valde en väldigt fel tidpunkt att göra det. Den förhindrar mig att sätta mig och fortsätta med fantasymanuset, för då är jag rädd att tappa bort hela grundkonceptet till detta. Troligtvis får jag försöka lägga lite tid att skriva ner de uppslagen jag har fått fram och spara det till framtiden och förhoppningsvis inte glömma detaljerna jag redan kommit fram till. Dock tyckte jag inte om att behöva göra detta avbrott men det kan vara nödvändigt för jag tror verkligen på här uppslaget som det känns nu.
   När det väl är gjort kan jag förhoppningsvis hitta tillbaka till skrivkänslan igen rörande sista delen av fantasymanuset. Jag är lite förvånad över att det bara tog stopp, för jag trodde att det skulle gå i en väldig fart i och med det är den avslutande delen och det borde vara den mest inspirerande att skriva efter den första så att säga.
   Men det återstår att se hur det blir med alltsammans, vi får se hur det gick med saken till nästa blogginlägg.

I startgroparna

21 jul 2017

Jag har nu renskrivet hela storyn till det femte fantasymanuset. På det här sättet har jag aldrig gjort tidigare, i normala fall lämnar jag en del i handlingen till fantasin men den här gången kände jag att det inte riktigt var rätt väg att gå. Där är många lösa trådar nog som där är som ska bindas samman och låter jag fantasin flöda fritt som jag brukar, blir där snarare fler sådana trådar än att jag knyter samma alltihop.
   Det känns konstigt att sitta och bläddra i den renskrivna versionen, här är liksom allt som ska hända och när. Inga överraskningar under arbetets gång längre. Det är liksom bara till att följa den här utstakade vägen du har framför dig. Det ska bli intressant att se hur det blir med den saken när jag väl börjar skriva. Sakta har jag börjat göra kapitelindelningen till de inledande kapitlen och nu gäller det bara att hitta skrivkänslan och komma igång med processen igen.

Första stadiet

7 jul 2017

Fördelen med att ha skrivet fyra fantasymanus är mycket av jobbet redan är gjort när det kommer till planerandet av den femte och sista delen. Karaktärerna, platserna och berättelsen finns där ju redan, nu ska det bara avslutas. En hel del av hur den här berättelsen ska sluta dök upp under arbetet med del fyra, men nu gäller det att binda samman alltsammans.
   Jag har nu skrivet ner den samlade storyn på papper, vad som ska hända i kronologisk ordning och när för att inte glömma något, har såklart en del lösa trådar som måste bindas samman. Vid det här laget har jag slutligen bestämt vilket öde som ska drabba alla mina karaktärer. Det håller jag emellertid för mig själv, såklart.
   Det som slår mig när jag tittar på min nerskrivna story är längden. Del fyra blev det längsta manuset i den här berättelsen, men av vad jag ser på papperna framför har jag svårt att inte tro att del fem kommer bli ännu längre. Jag sitter och funderar på om jag ska försöka samla ihop kapitlen lite bättre än vad jag kanske gjort ibland och rent av göra dem lite längre än normalt, i varje fall några, det kan kanske hjälpa det hela, det får vi se när skrivprocessen går igång.
   Alltsammans handlar också nu om att ge den här berättelsen ett värdigt slut. Följer jag min upplagda story tror jag nog att det kan ses på det sättet, eller hoppas i varje fall.
   Där kvarstår dock fortfarande några frågetecken, jag har en del extra scener inplanerade i huvudet som jag inte skrev in i storyn nu, jag försökte hålla mig till huvuddragen för att inte göra det hela för komplicerat direkt. Extra scenerna kommer jag lägga till när kapitelindelningen tar vid.
   Frågan jag ställt mig mest nu när jag planerat detta manus är: kommer jag kunna följa samma mönster som i de andra manus, samma stämma och ton så att säga? Med större delen av min planering gjord, skulle jag säga ja, det hoppas jag.

Fortsättningen

18 jun 2017

Jag har låtit skrivande ligga lite nu sedan jag avslutade skrivfasen av det fjärde fantasymanuset. Dock börjar det kännas som det snart kanske är dags att börja titta på researchen igen till vilket jag hoppas ska bli den sista delen i berättelsen. I huvudet har grunderna börjat arta sig, troligtvis kommer där inte behövas mycket ny research till den här delen, kanske ingen alls. Det stora problemet som jag ser det nu i planeringsstadiet är hur jag ska lyckas binda samman alltsammans, alltså de första fyra manuset i det här femte och inte lämna några lösa trådar kvar någonstans. Förhoppningsvis har jag god koll på allt fortfarande, men när den femte delen väl är klar, blir det till att läsa igenom allt, ifrån första delen till den sista, en uppgift jag bävar för redan ska erkännas. Det finns planer i mitt huvud på att ändra namnen på en del ställen och karaktärer.
   Den stora frågan jag ställer mig själv, är hur jag ska avsluta berättelsen på ett värdigt sätt utan att göra den extremt lång och utdragen?
   Hur många av karaktärerna ska överleva? Ibland tycker jag nästan att jag har varit lite för snäll mot de här ”människorna” så det bör man kanske ändra på? Alla dessa frågor är ibland inte bra för huvudet…

Ett tag har jag funderat på att återvända till ”grunderna” till den karaktär som jag egentligen experimenterat med mest genom åren. Jag gjorde ett medvetet val att lämna denne åt sitt öde och testa något annat ett tag, men nu börjat jag fundera på att återuppta bekantskapen i ett nytt manus. En tid nu har där börjat gro en idé till ett manus men där är fortfarande mycket som återstår innan där kan bli något av det, omfattande research till att börja med.
   Detta manus lägger jag nog dock på framtiden, först blir till att avsluta fantasyberättelsen även om det ibland hade varit skönt med ett avbrott i detta så tror jag det är bäst fokusera fullt ut på denna avslutande del först och främst.

Fjärde delen

4 maj 2017

Den fjärde delen är färdigskriven och den första genomläsningen av mig har genomförts. Trots att jag vid det här laget har läst mina egna manus ett antal gånger kommer jag inte över känslan att det inte är vad jag föredrar att göra. Samtidigt är det på ett sätt intressanta läsa igenom det, när man har det komplett första gången, se vad man missat (vilket förhoppningsvis inte är något) och främst se hur det låter och hur känslan är.
   Vad tyckte jag då om detta manus?
   Där var en del missar, varje gång jag rättar eller går igenom ett manus sitter jag med papper och penna bredvid mig och gör anteckningar om saker som jag vet inte var planerade från början men som uppstod under skrivprocessens gång. Detta kan vara planteringar som jag måste minnas till senare i manuset eller till nästkommande rent av. Egentligen var där bara ett stort fel som jag hitta i rättningen som krävde att jag fick skriva om slutet på ett kapitel relativt tidigt i manuset. Jag insåg att det var det lättaste att göra, istället för att försöka lägga till i manuset på andra ställen för att läsa problemet som uppstått.
   Det viktiga är att föra handlingen framåt för varje kapitel, samtidigt som man försöker bygga upp lite spänning (förhoppning) under resans gång. Det hoppas jag att jag gjort i detta manus, men det kan inte jag helt avgöra, det är lite upp till mina testläsare att bedöma. Där var ett kapitel som inte helt uppfyllde mina kriterier och jag har tänkt en del på vad jag ska göra med det, först tänkte jag ta bort det helt och hållet men till sist valde jag att låta det stanna, i varje fall just nu. Det var ett kapitel uppemot slutet till som jag inte riktigt tyckte gjorde något för handlingen egentligen, så det är inte omöjligt att jag kommer ta bort det i efterhand.
   Min första genomläsning resulterade i att jag raderade ca 3500 ord från ”originalversionen” som jag kallar det, alltså rå versionen innan första genomläsningen. Det slår mig alltid hur mycket extra text jag lägger till, det är egentligen ganska vansinnigt. Ungefär kan man säga att jag har tagit bort ett helt kapitel sammanlagt i antalet raderade ord, bara efter denna genomläsning. Men det betyder inte den är klar för det, kommande genomläsningar kommer där försvinna mer när det gått en tid sen man läste sist, det är alltid likadant, aldrig helt nöjd.
   Totalt blev den här fjärde delen det längsta av de fyra fantasymanusen. Jag var lite osäker på hur lång den skulle bli, ändringen av slutet förlängde den med cirka 10 kapitel skulle jag gissa. De nya slutet blev nog bättre än det jag planerat från början, men jag har frågat mig om det inte blir ett lite hastigt slut men det hoppas jag inte det kommer upplevas som.
   Titeln bestämde jag konstigt nog för länge sedan annars brukar det vara ett problem som ger mig huvudbry ganska länge. Jag har dock ändrat den en gång ifrån det jag först valde ut men jag tror det blev bättre med denna, det återstår att se lite det också.
   Och femte delen nu då, blir det den avslutande delen?
   Det är den stora frågan det.
   När jag började planera den fjärde delen sa jag att femte delen skulle bli den avslutande, men sett till vad jag har kvar av handlingen, blir det kanske för intensivt med allt i en del. Jag har en ganska tydlig bild i huvuden på vad som ska hända, men det är verkligen mycket som ska planeras upp, det kommer nog ta ett antal månader i anspråk göra det ordentligt. Där finns en del planteringar som behöver sin upplösning och nu gäller det att inte lägga till fler, eller i varje fall sådana som inte får sin upplösning i detta manus.
   Hur det kommer gå för alla mina karaktärer har jag inte heller helt bestämt än, där är speciellt en vars öde jag inte helt kan bestämma mig för hur det kommer gå. Det finns egentligen minst två öden idag jag kan tänka mig för denne karaktär, men vilket ska jag välja…

Det närmar sig

15 apr 2017

Beslutet att ändra slutet för det här manuset har gjorts. Faktum är annars hade här manusets sista kapitel blivit skrivet igår, och som det blev är jag nöjd med valet med ändringen. Det är inte så att kapitlet i mina ögon blev dåligt, inte alls, och kanske hade jag valt att utforma det något annorlunda om jag beslutat mig för att det skulle bli manusets sista och inte som nu.
   Det behöver jag dock inte tänka på nu.
   Antalet kapitel har ökat ganska stadigt den senaste tiden. Ibland har där blivit små uppehåll i skrivandet när jag behövt lite tid att planera om nu med slutets ändring. Det slutgiltiga slutet på manuset finns i huvudet nu, men jag har fortfarande svårt att helt ut uppskatta hur många kapitel där återstår innan jag kan säga att det är klart.
   En liten oro har smugit sig på mig att manuset kan tyckas som en lång transportsträcka, det är min förhoppning att när jag läser igenom resultatet för första gången själv, kommer inse så inte är fallet. Skulle jag ha fel, får jag se vad jag kan göra åt det, kanske behöver jag ta bort något i handlingen? Det vore första gången i ett manus för min del i sådana fall, men just nu vet jag helt enkelt inte.
   Som vanligt när jag skriver får varje kapitel sina individuella Word dokument innan jag efter färdigställandet slår samman dem alla, så hur många sidor det här manuset ligger på i detta läge vet jag inte, det är alltid en överraskning att få vid sammanslagningen.
   Däremot är jag tämligen säker på att jag skrev manuset längsta kapitel igår, ett av längsta i varje fall. Av de kvarstående tror jag i nuläget där inte finns något som kommer mäta sig med detta. Kanske kunde jag delat det här kapitlet i två, men jag tror det löser sig ändå, ett par längre kapitel bör inte skada för läsupplevelsen.
   Ett par frågeställningar har dykt upp sedan jag valde att ändra slutet. Vad dessa är håller jag för mig själv.
   En kan jag dela med mig av, det rör två av mina karaktärer. Jag vet inte hur jag ska avsluta deras medverkan för det här manuset än. Det har helt klart varit en miss i min planering av manuset, för de har annars följt handlingen prickfritt som det känns i varje fall.
   Men som med alla problem som dyker upp, jag kommer lösa det här också, på något sätt och förhoppningsvis till nästa blogginlägg kommer fjärde delen av min fantasyberättelse att vara färdigskriven!

Ändra slutet?

4 mar 2017

Till min glädje har jag kommit en ganska god bit i det fjärde fantasymanuset nu. Det har rullat på ganska bra den senaste tiden, även om jag fastnat till lite ibland så har jag kunnat ta mig loss och fortsätta framåt utan att det vålat för stora förseningar, inte mer än en halv dag eller så.
   Däremot har tanken på slutet av manuset börjat invadera mina tankar mer och mer. Som jag har planerat det ha manuset ett specifikt slut och början på nästa och sista delen (den femte) är tänkt att ta vid exakt där det fjärde tar slut.
   Detta har jag börjat ifrågasätta lite just nu.
   Slutet som jag planerat det har en viss charm, i varje fall i mina egna ögon, men samtidigt lockar det nya slutet som kommit upp i mitt huvud också. Faktiskt så lutar det en del åt att ändra det nu, men det betyder också att göra manuset längre. Detta kan störa planeringen av vad som händer de olika karaktärerna när i manuset, men jag tycker likväl det känns som denna ändring kan vara en möjlig väg att gå.
   För mig är det ganska viktigt alla manus får ett eget slut, läsaren ska inte behöva undra och vänta till sista delen för att få svar på sina frågor. Lämnar jag slutet som det är planerat nu, kommer läsaren få vänta lite på sina svar så… jag är med andra ord lite kluven för jag skulle i så fall bryta mot mina egna regler.
   Som det känns nu är där cirka 20-25 kapitel kvar att skriva. Ändrar jag slutet kan det utökas till 5-10 stycken till möjligtvis. Det är alltid svårt uppskatta antalet kapitel, i den frågan litar jag mest på min känsla och vad den säger.
   Det blir lite huvudbry den närmsta tiden.

Tänka framåt

4 mar 2017

Ibland när jag sitter med ett manus och det känns tungt, när man kört fast någonstans eller av någon anledning det känns som det inte går, kastar jag en blick på väggen ovanför mig där jag för det mesta sitter och skriver. Där sitter bland annat en del skrivtips som jag samlat på mig efterhand, dessa är viktiga på ett sätt, men det är inte till dessa jag vänder mig för att komma in på rätt spår igen.
   Det är till dem här.

De påminner mig om att det går att lyckas, även om det ibland känns tungt, speciellt när det gått några år där man arbetat uteslutande med samma projekt som man av en anledning vill hålla nära sig, som mitt fantasyprojekt som endast ett par personer läst hittills.
   Tankarna dyker upp särskilt när jag sitter på planeringsstadiet:
   ”Är det här något läsaren skulle gilla?”
   ”Är det något jag själv skulle vilja läsa?”
   ”Det blir inte för klyschigt?”
   ”Är det spännande?”
   ”Vill jag fortsätta läsa?”
   Listan kan göras oändlig.
   En stadig blick på dessa kan lyfta slöjan av negativa tankar och få fokus tillbaka. Det går. Det är möjligt.
   Detta är första gången jag utmanat mig på det här sättet, fem hela manus som jag håller nära mig själv. Och varför har jag inte skickat dem någonstans, fått någon annans intryck av arbetet hittills? Svaret är för att jag vill göra det här på mitt sätt, skriva hela berättelsen slut, kunna gå tillbaka till första manuset om jag så vill och göra förändringar utan att känna press utifrån. Där händer en hel del på fem manus har jag lärt mig, även om jag endast är på den fjärde delen just nu.
   Väggen säger mig att det går, även om dem lockar mig återvända till gamla välbekanta karaktärer som det ibland känns som jag tappat kontakten med. En dag kommer jag troligtvis återvända, uppslag finns, minst ett ligger och gror i huvudet för tillfället…

Skrivåret 2017

3 feb 2017

Året har inte börjat på bästa sätt rörande skrivandet.
   2016 slutade med att jag uppnådde mitt uppsatta mål men början på det här året har inte fortsatt på samma sätt tyvärr. Varför är svårt att förklara för jag kan inte förklara det för mig själv. Vid det här laget borde jag vara betydligt längre kommen i manuset. Handlingen rör sig dock framåt i ganska bra fart sett till vad som ska hända, men jag oroar mig för att det snart ska hänga upp sig. Det sista jag vill är att där ska bli en stor lucka i hela manusarbetet.
   Målet för 2017 var innan året började att skriva klart både fjärde och femte delen av min fantasyberättelse.
   Redan nu ifrågasätter jag om det målet går att uppnå. Där återstår mycket arbete med den fjärde delen och efter det ska den femte delen planeras och skrivas. Det kan bli en övermäktig uppgift för året, först och främst måste jag komma in i skrivandet igen, lugnt och samlat och hitta drivet igen.
   Som det känns nu kan det här manuset bli en hel del kapitel, men kanske kortare sett till antalet sidor än de andra delarna, men det är en uppskattning som bäst just nu.

Den senaste tiden har jag också fått ett uppslag till att ”återuppliva” en gammal karaktär som jag övergav för en del år sedan.
   Det nya uppslaget känns väldigt intressant just nu och det krävs fokusering från min sida att hålla det projektet på avstånd i huvudet just nu och fortsätta skriva min fantasy.
   Dock har jag oftast kvällstid svårt att låta bli att tänka på det nya projektet. Handlingen är fortfarande lite okänd, men en del av huvuddragen har börjat falla på plats. Det saknas en del karaktärer uppenbarligen men två av dem känns ganska bestämda, och deras öde. Ett av dem tror jag kan uppröra men det kan vara rätt väg att gå känns det som nu.
   Men där är lång väg kvar planera det manuset, frågan är om det kommer bli skrivet emellan den fjärde och femte delen av fantasymanuset…

Målsättning

14 dec 2016

Tanken på att planera ner den femte delen till mitt fantasymanus lades till sidan igen. Jag insåg att det skulle bli alldeles för besvärligt med två kompletta manus planerade, det skulle förhindra mig för att göra utsvängningar i del fyra rent av. Där brukar alltid dyka upp något under skrivprocessen som inte är planerat, och är då femte delen också planerad, kan detta leda till problem som istället blir besvärliga att lösa.
   Däremot har skrivprocessen kommit igång, sent om länge.
   Det känns bra att vara igång igen, ett litet frågetecken har dock dykt upp under skrivandets gång, lite såhär i efterhand. Jag oroar mig lite för att det hela låter som en enda lång upprepning, lite svårt att förklara här, det får visa sig den dagen jag läser igenom det kompletta manuset första gången. Med andra ord, jag litar till att min planering är rätt gjord och att den här känslan som jag har just nu, är fel ute.
   Målsättningen för året, är att få de första 20 kapitlen skrivna. Det är en del jobb, men det bör gå att genomföra. Problemet är inte direkt att skriva kapitlen, men själva planeringen av dessa kan ibland ta lika lång tid som att skriva dem, känns det som. Jag namnger varje kapitel och dessa namn kommer ibland väldigt naturligt och ibland tvärtom, tar evigheter komma fram till något passande.
   För tillfället har jag två kapitel planerade men innan dessa är klara måste jag planerat upp de kommande. Detta kan innebära långa timmars jobb även om jag för det mesta vet vad som ska komma, (tack vare min planering) men varje karaktärs ”liv” ska likväl delas upp och fördjupas ju längre in i berättelsen jag kommer.

Okej, detta blir allt för denna gång, blir till att försöka blogga en gång till innan årets slut, ta upp hur målsättning gått och vad som väntar skrivåret 2017.

Till dess, God Jul!

Planering

16 nov 2016

Insåg att skriva komiskt inte riktigt var min grej, det projektet har lagts på is för en tid framöver, får se om inspirationen kommer tillbaka att kanske en dag göra det klart. Det började bra men sen kom det hela av sig och på något sätt måste jag få det hela att inte låta som en enda lång upprepning, kapitel för kapitel, det var lite där det hela körde fast.

Däremot har jag återigen tagit tag i taktpinne rörande fjärde delen av min fantasyberättelse. Egentligen tyckte jag till en början att det inte var rätt tidpunkt ge mig på det stora projektet som det är, men detta är tidpunkten på året när jag brukar skriva som bäst och den lågan vill jag hålla igång.
   Det har tagit mig lite över en månad komma ifatt med mina tankar, hur den här delen ska utformas och sen lägga grunden för den femte och som jag nu har insett det, avslutande delen.
   Fjärde delen är nu planerad så pass att jag bestämt vad som ska hända de olika karaktärerna när så att jag senare kan sammanbinda det hela utan (att förhoppningsvis) missa något. Det som slagit mig lite, är att det här manuset kan bli lite annorlunda, dock förhoppningsvis på ett bra sätt ändå. Jag har kommit så pass långt in i berättelsen nu, enligt mig själv, att en del frågetecken rörande vissa karaktärer måste redas ut. Det känns som några hamnat lite på efterkälken, fokusen har skiftat till andra karaktärer som tagit över lite, nu ska jag försöka skifta detta tillbaka lite, eller kanske snarare jämna ut det igen. Där kvarstår dock en karaktärer som jag inte gjort detta med än, rent av två, deras chans kommer möjligtvis i sista delen, det är inte helt bestämt än.
   I normala fall borde jag vid den här tidpunkten på året vara ett tiotal kapitel in i manuset, nu har fortfarande inte skrivfasen dragit igång men den närmar sig. Jag har sagt till mig själv inte sätta press på mig att då och då måste jag vara igång, utan ta min tid och se till verkligen vara redo. När det väl drar igång, vill jag helst kunna skriva på i jämn takt utan några större uppehåll.

Samtidigt har jag stött på ett annat hinder nu när den fjärde delen i stort sett är redo, och det är den avslutande femte delen. Innan har jag nämnt att jag funderat på att planera upp både fjärde och femte delen på samma gång. När jag nu avsluta fjärde delens planering, fick jag en hel del uppslag till den femte delen i huvudet och började därför genast skriva ner dessa idéer på en gång. En liten oro har dock infunnit sig att jag blanda ihop delarna när skrivprocessen drar igång. Av den anledningen tror jag faktiskt att jag kommer låta den femte delen vara ifred så länge, jag har mina idéer att gå tillbaka till när den fjärde väl är klar, grunden finns där.
   När hela berättelsen är klar, har jag i stort sett bestämt mig för att två av karaktärerna (kungarna) kommer få nya namn, vad dessa blir har jag inte en aning om, men något som mer passar in, de känns lite missvisande som det är nu, tyvärr. De kommer stanna kvar så länge jag skriver delarna sen när jag går över hela berättelsen från del ett och framåt kommer allt detta ändras, bara det blir en utmaning, något sådant har jag aldrig gjort.

Till en helt annan sak, bortom fantasymanusen, är en tävling som jag såg en artikel om. Den väckte mitt intresse, det är väl cirka två veckor sedan jag först såg den och hittills har jag inte fått några uppslag till vad jag skulle kunna skriva om, men deadline där är fortfarande relativt långt borta, har tid att tänka lite till.

Lite längre inlägg idag, till nästa gång, ha det bra.

Komiskt

4 okt 2016

Skrivandet har gått ganska trögt den sista tiden. Det har inte känts som rätt tid att ge sig in på ett större projekt, som nästa del i min fantasyberättelse.
   För att hålla igång lite smått i varje fall har jag skrivit en novell, den blev inte vidare lyckad men det var inte hela världen.
   Däremot har jag gett mig in på att skriva på ett mindre komiskt projekt, också av samma anledning, hålla igång skrivandet. Jag tänker inte gå in på vad det handlar om, men det är en berättelse sett ur ett perspektiv jag aldrig utforskat tidigare och den utmaningen eggar.
   Samtidigt är det så annorlunda och svårt på samma gång. Det kommer definitivt bli ett kort projekt, kanske 30-50 sidor på sin höjd, men det får tiden utvisa. Här har jag inte heller gjort mitt stora förarbete, utan låter det komma av sig själv. Därför vet jag inte riktigt vart det kommer bära innan det tar slut.
   Om någon kommer få läsa det här projektet när jag finner det färdigt återstår att se. I huvudet bär jag med mig ordspråket, en bild säger mer än tusen ord, det är lite inspirationen med alltsammans.

När tiden kommer vara mogen för att ta upp nästa del till fantasymanuset vet jag inte. Min research ligger framme och jag ser den varje dag, men där kommer den få ligga för stunden. Där är en del saker som ockuperar mina tankar nu ifrån att tänka på skrivandet. Förhoppningsvis inom en snar framtid kan man åter börja fokusera tankarna och komma in på rätt bana igen.

Blir ett lite kortare inlägg idag, vi får se när nästa kommer och vad som hänt till dess…

← Äldre inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)