Fjärde delen

Den fjärde delen är färdigskriven och den första genomläsningen av mig har genomförts. Trots att jag vid det här laget har läst mina egna manus ett antal gånger kommer jag inte över känslan att det inte är vad jag föredrar att göra. Samtidigt är det på ett sätt intressanta läsa igenom det, när man har det komplett första gången, se vad man missat (vilket förhoppningsvis inte är något) och främst se hur det låter och hur känslan är.
   Vad tyckte jag då om detta manus?
   Där var en del missar, varje gång jag rättar eller går igenom ett manus sitter jag med papper och penna bredvid mig och gör anteckningar om saker som jag vet inte var planerade från början men som uppstod under skrivprocessens gång. Detta kan vara planteringar som jag måste minnas till senare i manuset eller till nästkommande rent av. Egentligen var där bara ett stort fel som jag hitta i rättningen som krävde att jag fick skriva om slutet på ett kapitel relativt tidigt i manuset. Jag insåg att det var det lättaste att göra, istället för att försöka lägga till i manuset på andra ställen för att läsa problemet som uppstått.
   Det viktiga är att föra handlingen framåt för varje kapitel, samtidigt som man försöker bygga upp lite spänning (förhoppning) under resans gång. Det hoppas jag att jag gjort i detta manus, men det kan inte jag helt avgöra, det är lite upp till mina testläsare att bedöma. Där var ett kapitel som inte helt uppfyllde mina kriterier och jag har tänkt en del på vad jag ska göra med det, först tänkte jag ta bort det helt och hållet men till sist valde jag att låta det stanna, i varje fall just nu. Det var ett kapitel uppemot slutet till som jag inte riktigt tyckte gjorde något för handlingen egentligen, så det är inte omöjligt att jag kommer ta bort det i efterhand.
   Min första genomläsning resulterade i att jag raderade ca 3500 ord från ”originalversionen” som jag kallar det, alltså rå versionen innan första genomläsningen. Det slår mig alltid hur mycket extra text jag lägger till, det är egentligen ganska vansinnigt. Ungefär kan man säga att jag har tagit bort ett helt kapitel sammanlagt i antalet raderade ord, bara efter denna genomläsning. Men det betyder inte den är klar för det, kommande genomläsningar kommer där försvinna mer när det gått en tid sen man läste sist, det är alltid likadant, aldrig helt nöjd.
   Totalt blev den här fjärde delen det längsta av de fyra fantasymanusen. Jag var lite osäker på hur lång den skulle bli, ändringen av slutet förlängde den med cirka 10 kapitel skulle jag gissa. De nya slutet blev nog bättre än det jag planerat från början, men jag har frågat mig om det inte blir ett lite hastigt slut men det hoppas jag inte det kommer upplevas som.
   Titeln bestämde jag konstigt nog för länge sedan annars brukar det vara ett problem som ger mig huvudbry ganska länge. Jag har dock ändrat den en gång ifrån det jag först valde ut men jag tror det blev bättre med denna, det återstår att se lite det också.
   Och femte delen nu då, blir det den avslutande delen?
   Det är den stora frågan det.
   När jag började planera den fjärde delen sa jag att femte delen skulle bli den avslutande, men sett till vad jag har kvar av handlingen, blir det kanske för intensivt med allt i en del. Jag har en ganska tydlig bild i huvuden på vad som ska hända, men det är verkligen mycket som ska planeras upp, det kommer nog ta ett antal månader i anspråk göra det ordentligt. Där finns en del planteringar som behöver sin upplösning och nu gäller det att inte lägga till fler, eller i varje fall sådana som inte får sin upplösning i detta manus.
   Hur det kommer gå för alla mina karaktärer har jag inte heller helt bestämt än, där är speciellt en vars öde jag inte helt kan bestämma mig för hur det kommer gå. Det finns egentligen minst två öden idag jag kan tänka mig för denne karaktär, men vilket ska jag välja…

4 maj 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)