Trögt framåt

För en tid sedan fick jag rådet att jag skulle översätta ett av mina tidigare manus till engelska. Det är egentligen andra gången jag fått det rådet, så häromdagen fick jag för mig att testa, lite sådär på skoj. Tänkte jag tar första kapitlet, det är bara sex sidor så det borde inte innebära några större besvär. Tre sidor in känner jag att detta är ett jobb som kommer bli oändligt långt, och jag känner egentligen inte någon vidare inspiration till att göra det.

   Jag har översatt tidigare, från engelska till svenska, men aldrig något i den här storleksfattningen. En del uttryck och sådant där blir helt enkelt inte samma sak. Så jag tror detta är ett projekt som jag kommer att lägga på is – för en lång tid framöver. För ska jag vara ärlig så förstår jag inte riktigt meningen med att översätta det. Det blir egentligen som att göra hela jobbet två gånger om.

 

Mitt andra projekt som jag håller på med, går också trögt, väldigt trögt. Problemet är att jag inte riktigt vet varför. Jag tycker att jag kommit fram till själva skrivstarten, men ändå får jag inte riktigt den där känslan när jag väl sitter där och ska skriva. Det måste vilja komma av sig själv, inte tvingas fram för annars blir resultatet inget att ha i slutändan.

   En del av problemet kan handla om osäkerhet från min sida. Jag har manuset planerat till kanske 70-80% nu, men det övriga kan ställa till det lite. Samtidigt vill jag inte planera allt in i minsta detalj utan vill kunna skapa ”kreativt” såkallat.

   Sen har jag även fattat ett beslut, dock inte helt fastslagit än, att detta kommer bli mitt sista manus med de här huvudpersonerna, i varje fall för en tid framöver. Det är en ganska underligt känsla, att redan nu sitta och fundera på att överge dem. Efter flera år med samma karaktärer så är det som att man ”känner” dem, och att då lämna dem till sitt, känns underligt. Men samtidigt tycker jag detta vore en bra tidpunkt att låta dem vara ifred för ett tag. Jag vill inte ”slita ut” dem, göra dem förutsägbara. Det återstår och se hur mina läsare reagerar, får jag reaktioner på det här inlägget t.ex. är det fullt möjligt jag ändrar uppfattning.

   Jag har andra projekt som jag skjutit på alltför länge som det är, som jag borde satsa på, eller rent av att testa en ny genre, det är alltid roligt och utmanande.

 

Den sista tiden har jag passat på att uppdatera min musikspellista till vilken jag skriver, för att se om det hjälper mig komma igång lite bättre. Och innan någon frågar, så är svaret nej, jag kommer inte avslöja vad som strömmar ur mina högtalare när jag skriver. Jag kan dock säga såhär pass mycket, att det är väldigt varierande!

21 sep 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)