Teckensnitt, teckenstorlek & radavstånd

När jag skriver ett nytt kapitel i ett manus brukar jag som standard använda mig av Times New Roman. Varför det har blivit så vet jag egentligen inte, det är något jag vant mig vid och det är ett teckensnitt som fungerar för min del. Själva storleken på texten brukar jag ha i nivå 12. Den finner jag lagom, är varken för stor eller för liten utan man kan skriva på utan problem.

   När det kommer till radavstånd är jag lite delad. Där finns dem som föredrar att ha ett radavstånd på 1,5 just för att texten blir luftigare och lättare att följa. Jag har testat detta vid flera tillfällen, men aldrig riktigt gillat det. Det kan förvisso vara bra att ha om man t.ex. har et färdigt manus som man sen skriver ut och vill läsa på papper så kallat. Då har man marginalen till att kunna skriva förändringar man vill göra sen, eller om man skriver ut det för att en tredje person ska läsa ens text.

   Personligen föredrar jag egentligen att helt hoppa över radavståndet, ha standardinställning med packad text eller hur man ska beskriva det. Det låter kanske konstigt, men jag gillar hur det ser ut på sidan när texten en kompakt och det inte ser ut som man skriver på varannan rad om det kan göra när man har dubbelt radavstånd. Men det är något man själv får bestämma, man får helt enkelt testa sig fram och se vad man själv gillar.

   Däremot när det kommer till en färdig text, alltså en som ska bli till en färdig inlaga, där gör jag ändringar i vilket teckensnitt jag använder. Min standard har blivit Book Antiqua, vilken jag av någon anledning har lärt mig att gilla. Till en inlaga ändrar jag även teckenstorleken till nivå 10, vilket jag finner lagom för en inlaga i A5-format som jag använder mig av. Med dessa inställningar brukar jag få cirka 300 ord per sida.

   Radavståndet ändrar jag inte heller här. Lika mycket som det kan handla om att hålla antalet sidor nere, handlar det om att jag inte hittat ett radavstånd jag lärt mig att gilla än. I framtiden kan det dock komma sig att jag kommer lägga till det, men det återstår att se.

   Detta är lite hur jag tänker och hur jag använder mig av teckensnitt, teckenstorlek och radavstånd. Som jag nämnde tidigare, får man testa sig fram och se vad man gillar. 

7 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)