Skapa en bokkaraktär

I mitt nya projekt har jag kommit till en punkt där skapandet av minst två karaktärer är ett måste.

   Ett manus, eller en bok, hade inte varit något utan karaktärer och människor att fylla dem med.

   Så hur skapar man en bokkaraktär?

   Ja, det finns inget universellt svar på den frågan, alla författare har sitt sätt. Det finns dem som gör sina karaktärer väldigt detaljerade, som har checklistor de utgår ifrån, beskriver dem från kroppsbyggnad, ögonfärg, frisyr, politisk ståndpunkt och allt annat som gör en person till en person.

   Personligen föredrar jag att inte gå så hårt in i mina personbeskrivningar.

   Jag brukar beskriva mina karaktärer ganska allmänt, låta läsarens fantasi vara med och fylla i ”luckorna” eller vad man ska kalla det. Det är av den anledningen jag väljer vad jag kallar grunderna, kroppsbyggnad, ögonfärg, hårfärg och frisyr som en standard kan man väg säga. För att ge dem ett djup, eller göra dem mer verklighetstrogna, kan man ge dem en bakgrund som läsaren kan identifierar sig med.

   Men hur bestämmer man hur en karaktär ska se ut?

   Jag använder mig av olika metoder. Det beror helt på vilken roll karaktären kommer att spela i manuset för min del. Är det en person som jag vet att jag aldrig kommer att använda mig av fler gånger, brukar jag vanligtvis skapa den helt ur fantasin. Andra, kan jag dra inspiration ifrån levande människor, t.ex. ta ögonen från den personen, kroppsbyggnaden från en annan och så vidare.

   Sen finns där aspekten där man ger karaktären ett säreget drag, som ett synligt ärr, en tatuering, personen i fråga kanske haltar av en gammal skada? Listan kan göras oändlig, men det är ett bra sätt göra karaktären unik. Jag har själv använt mig av det.

   Allt som jag hittills har beskrivet är när allt kommer omkring bara grunderna för en karaktär, för vad är egentligen en karaktär utan ett namn?

   Är det något jag finner svårt så är det att bestämma ett karaktärsnamn. Speciellt om det rör sig om en huvudperson, för det namn man ger sin karaktär, det är det som personen i fråga alltid kommer att ha. Därför gäller det att välja med omsorg. Antar man lite kan jämföra det som att namnge sitt barn, men den liknelsen kan vara smått överdriven.

   Som tur är för mig i det här fallet, karaktärerna som jag behöver skapa, är inga huvudpersoner, utan mer av bifigurer, i varje fall den ena. Förhoppningsvis kan den ena bli en återkommande karaktär i framtida manus. Därför är denna person extra viktig att lägga ner tid på att skapa för min del.

   Det gör dock inte namnet mindre viktigt. Det finns orsaker till att författare inte döper sina karaktärer till t.ex. Anders Andersson eller liknande – om inte – det rör sig om en karaktär som bara dyker upp en gång, som ett vittne till en händelse, eller något liknande.

   Som sagt, det finns flera olika typer av karaktärer. Alla är unika och har sin del att fylla.

   Nästa fråga, hur många karaktärer behöver man ha?

   Den frågan är individuell för varje manus i min mening. Det viktiga är att inte ha för många, läsaren ska utan problem kunna följa dem alla utan att bli konfunderad eller blanda ihop dem. Det är inte alltid det lättaste. Som författare vill man ibland för mycket, i varje fall jag, och då blir det snabbt problem. Man ser det inte alltid själv, men läsaren kommer garanterat att märka det.

   Hur man skapar en karaktär är som sagt individuell. Detta är bara ett par exempel på hur jag går till väga. Desto mer man skriver, till fler insikter kommer man och hittar sitt sätt att förnya sig och förhoppningsvis utveckla sin talang för det skrivna ordet. Jag kan bara hoppas något av det här kan hjälpa någon vidare. 

7 aug 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)