Sinnen och känslor

Sinnena är en oundviklig del i skrivandet. Om man bara har berättande text och dialog kommer man snart märka att där är något som saknas. Karaktärerna är manusets människor, det säger sig själv, och vad är det vi människor har som vi använder oss av varje dag?

   Våra sinnen!

   Syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Det vanligaste i skrivandet, är att man använder sig av synen, men att man gärna glömmer bort de andra.

   Ta hörseln som exempel. Naturligtvis beror det på vilken situation eller läge din karaktär befinner sig i. Säg att han/hon befinner sig i ett rum. I bakgrunden hörs kanske en radio, tv:n går kanske, eller klockan på väggen tickar. Det kan vara vad som helst! Lägg till något liknande i den beskrivande texten och läs jämför sedan.

   Lukt då? Ja, det kanske är håret som luktar fräscht av lavendel, eller raka motsatsen en svettig person. Det kan vara en frän doft från spisen av något bränt, eller något gott som får det att vattnas i munnen? Tveka inte att kombinera olika sinnen med varandra! Där kanske en dusch som går i bakgrunden och det luktar gott ifrån badrummet. Antalet kombinatoiner är lika obegränsade som fantasins gränser.

   Men det är inte bara sinnena som vi använder oss av varje dag, det gör vi även av våra känslor. Det är något alla människor har även om man ibland kan tycka folk är kännslokalla!

   Känslor tycker jag personligen är något oerhört viktigt för en karaktär. Tänk på en situation, och hur din karaktär skulle reagera i en sådan. Skulle han/hon bli nervös, rädd, eller slå tillbaka kanske? Det är viktigt man har det klart för sig när man skriver så man vet hur karaktären ska reagera. Där är dem som skapar karaktärer utefter sig själva, då får man bara hoppas man har bilden klar för sig!

   Detta är endast en del kortare tips/råd som jag försöker använda mig av i mitt skrivande. Jag skulle kunna sitta och göra ett längre inlägg om det hela, men det tänker jag inte göra, inte i nuläget i varje fall. Där finns ingen som kan förklara för en hur man ska göra, det får man lära sig själv allteftersom man skriver och utvecklas som skribent.

 

Den här veckan satte jag upp ett mål för mig själv innan veckan började. Det var ganska enkelt, antingen 20 sidor text eller 10 kapitel för att kalla de en godkänd vecka. När jag räknade efter innan blev det 27 sidor text men inga 10 kapitel. Men jag är nöjd med resultatet. Det känns som jag kom en bra bit i manuset, vilket alltid är en framgång.

   Enda problemet när man sätter ett mål som det här, är att för uppnå dem måste man ibland ignorera andra saker som kanske är roligare än att sitta och skriva. För det kan bli ganska monotomt ibland är jag rädd. Tyvärr finns där dem som kan tycka man är konstig för att man kanske säger man inte har tid med vad det än är, men så kan det vara att vara författare. 

17 feb 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)