Redigering

Redigering är alltid en nödvändighet, det är något som det känns som man kan hålla på med i en mindre evighet innan man blir nöjd, eller, i varje fall jag.

   På sistone har jag suttit och gjort just det. Ibland är det svårt, ibland lätt, det beror lite på. Personligen är jag petig, jag tycker inte om när det t.ex. bara blir två tre rader kvar på en sida, då vill jag gärna försöka redigera om texten så det inte blir så.

   Den här gången har det inte varit något undantag. Dock har jag beslutat mig för att lämna texten som den är nu, eller det lutar åt det i varje fall. Där är fortfarande ett par kapitel med endast ett par rader på sista sidan, men det får nog bli så den här gången.

   Det enda som egen återstår för min del nu, är att fatta ett par beslut rörande de första och sista sidorna i boken, men dem lämnar jag nog som dem är nu.

   Så när jag redigerar, vad är det då som jag redigerar bort? Mitt problem när jag skriver, är att jag ibland, eller ofta, beror väl lite på, är lite för övertydlig när jag skriver. Därför försöker jag rensa bort ”överflödig” information, sådant som läsaren redan har förstått utan att jag måste skriva ut det. Det kan vara ganska svårt ibland, men ibland när man läst om texten ett par gånger, så upptäcker man meningar som egentligen inte behövs, och tar helt enkelt bort dem. Jag kan tyvärr inte ge något rakt exempel på en redigering jag gjort, men det är i stort sett så det går till.

 

I övrigt vet jag inte riktigt vad man ska säga. Mitt nästa projekt går långsamt framåt. En del namn är valda nu, (tror jag i varje fall) och handlingen fortsätter utvecklas. Nu när värmen slutgiltigen kommit är det svårt motivera sig sitta och syssla med research. Dock har man alltid laptopen som man kan ta med sig ut och sitta där och göra det, men det har jag av någon anledning inte testat än. Däremot har jag börjat läsa igenom allt som jag tagit fram hittills, och det kommer ta lång tid att sammanställa vad jag vill använda mig av och vad som är överflödigt. Det vanliga är att jag tar fram alldeles för mycket information och sen sållar bort åtskilligt. Men hellre för mycket än för lite! Där kan alltid finnas någon detalj man missar annars, och antagligen är där sådant som jag missar i alla fall.

   Det som jag fortfarande upplever som det största problemet med det här fantasyprojektet är namn. Jag har suttit och ”lekt” med bokstäver och testat olika kombinationer för att hitta namn jag gillar. En del har tillkommit på det sättet, men för det mesta än så länge, så har jag valt namn med lite äldre framtoning, om man vill kalla det så, i varje fall vissa av dem. Det viktiga, tycker jag, är hur dem låter, och hur dem passar in i handlingen. Det kommer nog lösa sig med tiden. Det som jag emellertid måste undvika, är att välja namn som liknar varandra för mycket. Då blir det bara konstigt, och läsaren har svårt urskilja vem som är vem. 

11 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)