Prolog

En intresseväckande prolog är en viktig inledning till varje manus, om man nu väljer att använda sig av en, vill säga.

   För min del tycker jag att själva prologskrivandet är en av de roligaste delarna med att skriva. Jag brukar skriva en prolog som utspelar sig flera hundra år tillbaka i tiden, men naturligtvis behöver man inte gå så pass långt tillbaka, det kan räcka med 10-20 år, om ens det. Det är helt upp till författaren.

   Egentligen kan jag inte svara på varför jag tycker prologen är en av de roligaste delarna, kanske är det för att man kan använda sig av obegränsat av fantasin, och att det är där som själva handlingen till manuset tar sin början.

   Jag lägger gärna lite extra tid på prologen. Det händer ganska ofta att jag först skriver själva prologen och sen låter jag den vara i ett par veckor, rent av månader, innan jag återvänder till den. Då läser jag om den med ”friska” ögon och ser om det är något som väcker mitt eget intresse, om det är något som jag skulle vilja fortsätta läsa. Om svaret på det är nej, om jag inte alls tycker att det håller måttet, händer det att hela manus läggs ner innan jag ens givit det en ärlig chans.

 

I mitt nya projekt, har jag kommit till precis den här tidpunkten. För inte så länge sedan skrev jag min nya prolog, den blev inte så lång, tror det var 5-6 A4-sidor men det är helt okej för min del. Jag vill för min del inte ha prologer som uppgår till 20 A4-sidor, jag vet andra författare som inte har något emot det, och för dem passar det kanske bättre. För min del har jag satt en gräns på max 10 A4-sidor, en gräns som jag aldrig överskridit – än.

   Så hur blev resultatet den här gången?

   Jag vet inte med säkerhet än, jag har läst igenom prologen en gång redan faktiskt. Det var betydligt tidigare än vad jag brukar, ska tilläggas. Min första tanke efter jag läst den var positivt så nu går jag vidare och fortsätta planera själva manuset. Det har jag naturligtvis redan börjat med sedan tidigare, men nu kan gå vidare till att fylla i luckorna som jag lämnat kvar. Det är lite svårt förklara, men jag lämnar gärna luckor i planeringsstadiet som jag låter fantasin fylla i när jag väl börjat skriva. Det är ett system som hittills fungerat bra för mig.

   Vad som kommer hända i det här manuset tänker jag inte ta upp här, det vore till att förstöra det roliga när manuset väl är skrivet.

   Dock kan jag säga det här, jag har större förväntningar på det här manuset än de sista två jag skrivit…

28 aug 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)