Planeringstadie 3

Det bästa med att ha redan ha skrivit två delar av min fantasyberättelse är att jag har grunden lagd för de framtida delarna.
   Problemet seden andra delen blivit klar var att jag inte riktigt visste hur jag ville gå vidare, en tanke hade jag redan klar vad jag ville skulle hända men det behövdes så mycket mer innan där kunde bli något konkret av det. En huvudidé med andra ord kan man väl kalla det för.
   Nu har det gått några månader sedan jag tänkt på det sist, jag har skrivet ett annat manus emellan också vilket jag tror var precis vad jag behövde, tänka på något helt annat en tid.
   Sedan jag uppdaterade sist har fler och fler tankar kommit rörande tredje delen och när jag började skissa ner dessa på papper kom det mer och mer. Sammanlagt har jag cirka 10 sidor där hälften består av mindmaps som beskriver manuset i både stora och små drag egentligen. Där saknas fortfarande en del bitar för att det hela ska passa ihop. Den kronologiska ordningen när saker ska inträffa är en sådan sak som jag inte helt kunnat lösa än.
   Sedan är där karaktärernas öde.
   Jag gjorde ett karaktärsindex över första och andra delen tillsammans och blev förvånad över hur många karaktärer där faktiskt var, okej, då menar jag ALLA karaktärer, och alla är inte ”viktiga” som jag kallar dem, som dyker upp med jämna mellanrum, stora delar av dem är kanske med en eller ett par gånger.
   Samtidigt har jag börjat ifrågasätta om jag är för snäll mot mina karaktärer. Visst kan jag låta dem lida och bli sårade och så vidare men i det stora hela är jag nog ändå för snäll. Detta bör jag tänka på och försöka åtgärda på något sätt.
   Karaktärsutvecklingen hoppas jag dock går framåt. I varje manus försöker jag utveckla var och en av dem efter deras upplevelser och hur dem är som personer. Detta är inte helt lätt och ibland blir jag lite förvirrad och blandar ihop vem som är vem men det löser sig alltid på något sätt i slutändan.
   I den tredje delen ser jag framför mig hur ett par tre av karaktärerna kommer utvecklas mer än de övriga, där kommer ligga speciellt fokus på en av karaktärerna som det känns just nu, jag kommer dock inte avslöja vem detta är.
   Såklart kommer där även att presenteras nya karaktärer i det här manuset. Efter mitt karaktärsindex har jag dock bestämt mig för att inte introducera för många nya. Som det ser ut just nu, kommer det nog stanna på 4-5 nya karaktärer ungefär.
   Det som återstår på planeringsstadiet är att planera färdigt vad jag kallar den fjärde interna delen av manuset. Jag brukar planera upp manuset i separata delar som jag sedan ”syr samman” till en enhet. Den fjärde delen är av stor vikt för det här manuset och jag känner att jag måste lägga betydligt mer tid på den än vad jag gjort än så länge. Jag vet ungefär vad de stora delarna ska handla om i delen men de måste fyllas ut med lite annat som jag inte helt bestämt vad det ska vara än.
   När kan jag påbörja skrivandet?
   Ja, det är en fråga som jag inte kan besvara.

I övrigt för det här inlägget:
   Enligt mina beräkningar har det gått cirka tre månader nu sedan jag skicka ut mitt färdiga manus på testläsning och jag har hört en del kommentar, inte många, men en del. Jag vet dock fortfarande inte vad som ska ske med detta manus nu, för jag vet inte vad min beställare vill göra med det. Tekniskt sätt kan jag ge det cirka en månads tid till men ska det bli färdigt och utgivet till jul som jag lite tänkte att det kunde bli, måste besked komma inom en månad i mina ögon.
   Om det inte blir så, hamnar manuset i skrivbordslådan tillsammans med en del andra av mina verk och så går jag helt enkelt vidare till annat.
   I samma veva som jag började arbeta på planeringen till tredje delen av fantasymanuset la jag de nya papperna som jag fick för en tid sedan i skokartongen som är det manusets andra hemvist. Där ligger sedan tidigare de andra papperna samlade så nu är allt på samma ställe.
   Jag har dock fortfarande kvar en del litteratur som inte är min men som jag har haft lånad ett bra tag nu som jag kommer återlämna om jag inte hör något av min beställare den närmsta tiden. Då ser jag ingen anledning behålla dessa referensböcker hos mig längre.

Till nästa gång… 

9 okt 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)