På gång

Sedan en kort tid tillbaka är jag i färd med att skriva mitt första fantasymanus. I början kändes det som ett väldigt annorlunda sätt att skriva emot vad jag vant mig vid. Den känslan har emellertid försvunnit nu. Det känns mer naturligt nu eller hur man ska uttrycka det. Jag hoppas den känslan förblir under resten av arbetets gång.

   Min story har tagit fart och rullar på av sig själv, eller det var i varje fall vad jag trodde fram till för ett par dagar sedan när jag utan förvarning märkte jag stötte på ett litet hinder. Handlingen stannade till, jag vet mycket väl vad jag vil ska hända i den kommande delen av manuset, men steget ifrån där jag är nu, fram till dess, känns som ett svart tomrum. Jag har funderat hårt och länge på hur jag skulle kunna gå vidare utan att riktigt komma fram till det svaret jag vill ha. Det är viktigt för mig att något konkret händer i varje kapitel, så det inte bara känns som ”utfyllnad” eller vad man ska kalla det. Efter ett par dagars avstannande, tror jag att jag löst problemet men det återstår att se.

   Exakt hur långt kommen jag är håller jag för mig själv just nu. Mest för att jag inte riktigt vet, och för att inte sätta extra press på mig själv. Däremot kan jag säga att jag är nöjd med mina karaktärers utveckling såhär långt. Men samtidigt har jag upptäckt en del problem med dem, som jag inte riktigt bestämt hur jag ska lösa än, men själva huvudpersonens utveckling går på rätt håll, han kommer nog att bli precis som jag tänkt mig från början.

   Innan jag började skriva, tyckte jag att jag hade skapat alla de karaktärerna jag skulle komma att behöva, men precis som vanligt har jag insett att där finns sådana jag har missat under planeringsarbetet. Senast idag kom jag på ytterligare en karaktär jag skulle komma att behöva. Nu menar jag inte huvudkaraktärer, långt därifrån, men likväl viktiga karaktärer på sitt eget sätt.

   Den dagen manuset är färdigt ska det bli roligt läsa igenom det, se hur många missar man gjort och saker som behöver ändras. Inte allt för många hoppas jag! Där finns ett par orosmoment som jag har redan nu, men de håller jag för mig själv. När jag väl läser igenom vad jag skrivit, ska det förhoppningsvis rätta till sig själv, annars blir det till att skriva om särskilda partier, det har trots allt hänt för!

   Samtidigt vet jag inte hur verklighetstrogen den värld jag skapat är, jag har försökt göra den så intressant jag kan, med fantastiska och mystiska platser. Sen gäller det bara att binda ihop det hela till en helhet som fungerar. Jag ritade helt enkelt upp min egen karta för hand där jag markerat de platser och städer där handlingen kommer utspelas. Redan vid flera gånger hittills, har jag gått tillbaka denna karta för att låta den guida mig eller vad man ska kalla det.

   Men kommer det här arbetet att bli en fantasytriologi som det var tänkt från början? Jag kan väl säga som såhär att jag redan nu har en del funderingar till hur ett uppföljande manus till det här kan se ut, jag vet inte allt som kommer hända där, naturligtvis, men jag har en ganska generell bild av det i varje fall. 

17 okt 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)