Namn

Vid det här laget har jag troligtvis nämnt åtskilliga gånger hur mycket jag avskyr att namnge karaktärer. Det är likadant varenda gång, man ska hitta ett namn som passar, som låter ”bra” vad nu där är och det får inte vara för likt något annat namn man redan har.
   Problemet blir större och större för antalet karaktärer där läggs till i berättelsen och till sist kommer man till en punkt när man kör fast helt.
   Lyckligtvis har jag inte kommit dit.
   Däremot har jag börjat ”fuska” lite med hjälp till namn med en namngenerator till mindre viktiga karaktärers namn. Dessa namn går alltid att ändra senare, men det är såklart bäst att välja det namn man vill använda från början.
   När jag gjorde en karaktärslista efter mitt andra fantasymanus sa jag mig själv att hädanefter ska jag inte lägga till så många karaktärer i de nästkommande manusen. Nu sitter jag och planerar den fjärde delen och upptäcker på min karaktärslista jag lagt till uppemot ett dussin (!) nya karaktärer. Det får mina tankar att snurra på en gång, är det för många, kommer jag rent av behöva ännu fler? Tyvärr kan jag inte ens ge mig själv ett svar på den frågan.

Planeringsarbetet med den fjärde delen av min fantasyberättelse har tagit ordentlig fart nu tycker jag. Mitt anteckningsblock har allteftersom fyllts på med nya frågeställningar men också svar på de flesta av frågorna som dykt än så länge.
   Däremot har jag fortfarande inte blivit klar att läsa igenom min tredje manus sedan jag fick tillbaka det. Sedan jag fick ett infall komma igång med planeringsarbetet till del fyra har genomläsning hamnat längre ner på prioriteringslistan, tyvärr, och det är ganska slarvligt av mig egentligen.
   Själva planeringsarbetet kan vara väldigt givande, men även väldigt frustrerande. Mina tankar vill aldrig helt lämna berättelsen i fred och ligger jämnt kvar och stör oavsett vad jag gör för stunden. En kväll efter jag lagt mig, efter att jag hållit på att planera vad en karaktär skulle utsättas för i manuset stora delarna av dagen hade jag ett tomrum kvar på mitt papper åt honom när det slog mig precis vad som skulle fylla detta tomrum och sen somnade jag. Nu kan jag inte icke komma ihåg vad detta ska vara, har spenderat dagar med att fundera utan framgång. Så blir det om man inte går upp och skriver ner det på en gång.
   Samtidigt jag har planerat ett par nya platser som har varit namngivna sedan tidigare tack och lov, men som först nu ska komma in i handlingen. Däremot har jag inte beskrivet dessa platser vilket nu har planerats in. Detta har också sina utmaningar, dels för att inte göra platserna för lika samt ge dem en intressant framtoning. Det får testläsaren avgöra hur väl jag lyckats när man kommer så långt in i processen.
   Ett annat problem jag är rädd för gällande handlingen är att den blir för klyschig. Vid det här laget har jag redan ändrat i den ett par gånger för att undvika detta men frågan är om det är tillräckligt. Handlingen får inte bli för förutsägbar, då är det inte kul och överraskande för läsaren.
   Lägger till ett foto längst ner här på hur långt jag kommit med planeringen. Det återstår fortfarande mycket arbete innan det är dags börja skriva dock…8 jul 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)