Korrekturläsning

En viktig del efter varje skrivit manus, är korrekturläsningen. För min del brukar jag alltid skriva hela manuset färdigt innan jag sätter mig ner och läser igenom det. Det är endast vid enstaka undantag som jag börja läsa ett manus innan jag skrivit det färdigt.

   Där finns de som börjar varje ”skrivdag” med att läsa igenom vad de skrev dagen innan, men det gör som sagt inte jag. Man kan säga att jag först skriver manuset färdigt, som en grov rå skrivning innan jag går in och ändrar konstiga meningar, stavfel och sådana saker.

   Jag läser alltid igenom mitt manus först en gång, innan jag låter en läsare ”test läsa” det för första gången, vilket på sätt och vis avgör manusets öde. Men det händer att jag fattat det sista beslutet redan innan jag låter någon läsa, förstås.

 

För en tid sedan skrev jag att jag skickat iväg ett av mina manus på korrekturläsning.

   I veckan som gått fick jag tillbaka det. Det är ett manus som jag inte planerar att ge ut eller så, men jag skickar ändå alltid iväg ett klart manus för korrekturläsning. Det kan låta ganska onödigt och idiotiskt om jag ändå inte tänker ge ut det, men sanningen är den att jag alltid lär mig något nytt varje gång.

   Ett bra råd för att hitta en korrekturläsare är att hitta en person som inte ingår i ens familj. Det ska vara en person som är duktig på språk, som inte ska vara rädd för att komma med konkreta tips och kritisera och ändra i din text där det behövs. Jag har en perfekt sådan person som hjälpt mig oerhört mycket sedan hon började läsa mina manus, och det hjälper mig utvecklas som författare.

   I början visste jag inte vem jag skulle låta korrekturläsa. Det kan vara lite känsligt, och man måste inse att det är något som tar oerhörd tid för personen som man ber göra det. Jag satt och letade på Internet efter korrekturläsare och jag hittade ett flertal ställen som erbjöd den tjänsten, men till priserna de hade, kan jag säga att jag inte var direkt intresserad. Det är helt klart enklare när man har en person i närheten som är villig.

   Där finns säkert dem som tycker att det tar för lång tid om man ber någon man känner att göra det, men det tycker inte jag, långt ifrån. När jag lämnar ifrån mig ett manus för korrekturläsning så släpper jag taget om det för stunden. Jag lämnar det åt sitt öde, så att säga. Undertiden som det är iväg, fokuserar jag på nästa projekt som står på tur. I början var jag orolig för att där inte skulle dyka upp nya projekt, men det är en känsla som försvunnit genom åren. Nya idéer dyker ständigt upp, det är snarare tiden till att ta vara på dem som inte räcker till nu!

   Jag har inte hunnit börja läsa manuset jag fick tillbaka än. Det enda jag gjort är att skugga igenom det som hastigast men jag har inte läst något än, men ser framemot när det är dags. De konkreta tipsen jag fick kommer jag ta till mig och ändringar kommer att göras, helt klart.

   När manuset väl är läst, återstår att välja en titel som jag tycker passar, sen behövs där en enklare framsida och sen kommer jag att ladda upp det på Kapitel1 för gratis läsning! 

4 nov 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)