Kapitelstruktur

När jag skrivet föredrar jag korta kapitel, kapitel som är mellan 2-5 A4 sidor i nivå 12 textstolek utan radavstånd.

   Jag har hellre 100 kapitel med mindre text per kapitel, än t.ex. kanske 30 som är kanske 20 sidor eller längre. Det är upp till var och en vad man gillar och föredrar. Mina manus brukar ha en handling som rör sig framåt ganska fort, och då tycker jag att kortare kapitel fungerar bättre. Jag har skrivit manus där jag haft betydligt längre kapitel men färre, men fann att jag gillar kortare bäst.

   Hur lägger jag upp ett kapitel? Det är svårt att ge ett svar på den frågan, för det varierar. När jag planerar ett kapitel, som jag alltid gör i förhand, skriver jag ner ett par saker som jag vill ska hända i det aktuella kapitelet, men jag brukar begränsa mig till att skriva ner cirka 5-10 rader. Det förhindrar inte heller att fantasin kan fylla på med mer när jag väl skriver kapitelet. Har jag planerat för mycket kan det kännas stelt och begränsat i efterhand.

   Styckeindelning? Personligen föredrar jag att han flertalet stycken. Egentligen har jag inte direkt gräns på hur långt jag tycker ett stycke ska få lov att vara, men om jag ska sätta ett snitt, skulle jag säga max 10 rader i ett A4 dokument, sen vill jag se en brytning. Det låter kanske inte mycket, men korta stycken gör texten mer lättläst i mina ögon.

   Kapitel som bara är dialog? Det kan man absolut ha. Själv har jag inte det så ofta, men naturligtvis ka man ha det. Det beror lite på vilket slags manus man skriver, men säg t.ex. att två eller flera karaktärer sitter på ett möte eller dylikt och diskutterar något som för handlingen framåt. Det jag tycker man måste vara noga med, är att man inte hela tiden skriver, ”sa han” eller vad nu karaktären heter. Ge karaktären en ”egen röst” så att läsaren förstår att det är den karaktären som talat så att du inte hela tiden måste skriva ”sa han”. Jag tycker det kan bli ganska stelt om det bara en dialog, så om karaktärerna t.ex. sitter på ett möte, beskriv vad som händer runt dem, telefoner som ringer, människor i rörelse, mummel, vad som händer utanför fönstret, sådana saker är viktiga och ger djup.

   När vet man att kapitlet ska vara slut? Det är individuellt. Jag vet att mitt kapitel är slut när jag fått med allt jag skrivit i planeringen. Ibland blir det som jag skrev tidigare, att man lägger till saker, men ibland kan även få känslan att något man skriviet i planeringen inte passar in, och då tar man ju helt enkelt inte med det. Det bästa sättet att avsluta ett kapitel, är att försöka göra det på ett sätt, som håller fast läsaren i och tvingar denne att fortsätta läsa. Tror de flesta vet vad jag menar när jag skriver så, vi har alla läst en bok som man inte kunnat lägga ifrån sig utan att få veta vad som ska hända härnäst. Då har man verkligen lyckats som författare!

   Detta är lite hur jag tänker när jag planerar mina kapitel. Men det är som sagt, det är individuellt hur man föredrar och vill ha det. Ett råd som jag har, är att man ska läsa mycket böcker, där lär man sig mycket hur andra författare gör och kan utveckla sin egen ”stil.” 

4 feb 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)