Inspiration

Den absolut vanligaste frågan jag får från folk är: ”Var får du allt ifrån?”

   Mitt svar brukar bli en axelryckning.

   Det är en oerhört svår fråga att besvara. För min del, hämtar jag inspiration ifrån allt möjligt, ifrån artiklar jag läser, till ett livsöde jag hör talas om, fantasiskapelser…

   Jag skulle vilja gå så långt som att säga det är unikt för varje projekt. För att inte gå in på detaljer vad mitt nuvarande projekt handlar om, kan jag säga som så att det tog sin början ur en dokumentär jag såg, faktiskt för flera år sedan. Det jag såg då, har hängt i sedan dess någonstans långt bak i huvudet, där det legat och väntat på rätt tid ta fram det.

   Om jag ska ta ett exempel, kan jag välja min bok I Stormens Centrum. Den tog sin början faktiskt också den via först två dokumentärer och sedan vidare genom flertalet tv-inslag om piratverksamheterna runt Adenviken. Med det som en grundbult, eller hur man nu ska kalla det, läste jag på och byggde upp och om en ”piratvärld” som skulle passa för min handling.

   Jag kan inte säga till någon hur denne ska hitta sin inspiration. Det enda tips jag egentligen kan ge är att utgå ifrån något som intresserar en. Desto mer du finner något intressant, desto lättare är det att gå vidare och fördjupa sig.

   Personligen hämtar jag gärna inspiration ifrån vår historia. Det behöver inte vara något som förändrade världen, utan något som kanske binder ihop dåtiden med vår nutid. Min inspiration kan även komma från en plats, var som helst i världen, något med platsen drar till sig min nyfikenhet och det kan vara inledningen till något nytt och förhoppningsvis spännande.

   Inspiration kan som sagt komma överallt ifrån. Det handlar en del om i vilken genre man skriver också, skriver man t.ex. en självbiografi är det lite skillnad med inspiration mot om du skriver en deckare. Det är i och för sig ganska självklart.

   Nu börjar jag komma utanför ämnet, men jag hopps ni förstår lite grundtanken som jag försöker förmedla. 

14 aug 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)