Huvudperson

Det var länge sedan jag skapade en ny huvudperson nu, eller karaktär för den delen. Det har varit så mycket med redigering och genomläsning av fantasyberättelsen nu att själva skrivandet har hamnat på efterkälke, där inte skapats något nytt utan bara fortsatt förbättra befintligt.
   Förhoppningsvis kan jag förändra det.
   Ett uppslag till en ny karaktär dök upp i huvudet för några veckor sedan nu, sedan dess har jag börjat bygga upp honom för mig själv. Förra veckan började jag skriva ner honom i en tankekarta (mindmap) vilket alltid är mitt första steg i den processen.
   Vad har jag då med i den?
   Först och främst börjar jag med hans bakgrund. Var kommer han ifrån? (Är han svensk, utländsk härkomst, mer?) Hur var hans uppväxt? (Enastående förälder, duktig i skolan?)
   Efterhand byggs det på. Jag är inte så noga med själva utseendet, försöker inte gå in och beskriva så noga med ögonfärger och så vidare även om man såklart kan göra det också.
   Som modell för mig själv har jag en A4-sida ska räcka för att beskriva karaktären i stora drag, men samtidigt lämna lite utrymme för honom att överraska när skrivprocessen tar sin fart.
   Det svåraste jag tycker med en ny karaktär är NAMNET. Det kan jag sida och vrida på och ändra i all evighet och på något sätt blir jag aldrig särskilt nöjd oavsett.

Även om jag nu tycker att jag har bra koll på själva huvudpersonen så har jag mindre koll på själva handlingen till den här berättelsen. Jag har några huvuddrag till vad jag vill att den ska handla om men den måste utvecklas betydligt mer. Som det ser ut nu är det inte ens säkert där någonsin blir ett manus av den här karaktären, det är en situation jag upplevt förr.

An en tillfällighet hittade jag lite inspiration när jag satt och höll på med den här huvudpersonen, lägger upp länken här nere, kan kanske hjälpa någon annan också:

https://www.youtube.com/watch?v=RxwElzkMS0Q&t=0s

 

7 okt 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)