Bokmässan 2012

Första gången jag var på Bokmässan var 2008.

   Som sagt var det fyra år sedan jag var på Bokmässan sist, så jag blev glad när jag hade möjligheten att åka dit igen i år. Förra gången visste jag inte vad jag kunde förvänta mig, vilket gjorde det här besöket lite extra speciellt.

   Åkte hemifrån tidigt i lördags morse och på plats på mässan vid middagstid. Kanske inte den bästa tiden att anlända direkt, men det var inga problem med att komma in, trots en kö som kändes oändligt lång.bokmassan-2012.jpg

   Det första som slår en när man kommer innanför dörrarna är det enorma folkhavet som möter en. Intresset för det skrivna ordet i Sverige slår verkligen emot en på mässan. Vart man än vänder blicken är där människor, men det är klart, det ska till om där ska komma 99,000 besökare på fyra dagar.

   Där man går omkring bland de olika utställarna dras ens blick till allt mellan himmel och jord känns det som. Det är som utställarna ”tävlar” om vem som kan synas mest. I taket hänger stora plakat från t.ex. Bonniers, Piratförlaget eller Bokia, allt för att dra ens blick till sig.

   Sen är där de utställarna som har sina egna seminarier (eller vad man ska kalla det), författareintervjuer och sen är där de som presenterar nya böcker.

   Innan jag åkte upp, hade jag kollat upp på mässkartan var de olika utställarna jag ville besöka fanns, och jag tyckte jag hade en ganska bra uppfattning om var höll hus. Men oj, vilken skillnad det är när man kommer dit! På papper ser det inte vidare svårt ut hitta dit, men bland allt folk är det inte alltid så lätt.

   Men det lättaste sättet är att helt enkelt bara gå omkring däruppe, någon gång kommer man hitta dit man vill, och så hittar man även sådant som man kanske missat annars.

   Dock träffa jag inte på någon som jag kände, men i det folkhavet som där var, är det nog inte så konstigt, men det hade varit roligt träffa på någon sådär spontant!

   Det märks Bokmässan är viktig för författarna också. Det vimlar av kändisar känns det som. Jag såg bland annat Jan Guillou, Björn Hellberg, Herman Lindqvist och Karin Brunk Holmqvist. Där var helt klart många som jag missade, ska tilläggas.

   En sak som gjorde mig glad däruppe var att jag såg de gjorde reklam för läsplattor och e-böcker för folk som vill lära sig, eller testa på. Där är bokmässan ett utmärkt ställe göra reklam! För mig som är publicerad e-boksförfattare är detta en rolig sak att se. E-boken är inte så vidare stor i Sverige än, så all sådan här uppmärksamhet som de får på en mässa av det här slaget är utmärkt! 

2 okt 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)