"Blurp"

I förra veckan fick jag en förfrågan att skriva en s.k. ”blurp” av författarkollegan, Mari Åberg. Det var första gången för min del, så det var något nytt och en kul grej bli tillfrågad.

   För den som inte vet vad som menas med en ”blurp”, kan man säga det är ett kort, uppskattande uttalandet om ett manus/bok.

   Måste medge jag var tvungen kolla upp det lite, efter jag tagit på mig att göra en. Först trodde jag det skulle vara något som skulle vara hur svårt som helst men efter jag väl börjat läsa så var det som det bara kom till mig, ungefär som när man sitter och planerar ett nytt manus själv antar jag. Jag läser i varierande genre, men man vet ändå aldrig riktigt vad man kan förvänta sig. Det tog två dagar för mig läsa igenom det här manuset, och sen var det bara att samla tankarna ett par timmar och sen var det klart.

   Så höll ögonen öppna efter: Och kvar stod en röd resväska av Mari Åberg, helt klart läsvärd i mina ögon!

 

För min egen del har jag lämnat iväg ytterligare ett manus till korrekturläsning. Det känns lite konstigt, för jag har sagt det här kommer bli sista manuset med de här karaktärerna för en tid framöver, och det känns motigt. Men frukta inte, en dag kommer de att komma tillbaka på ett eller annat sätt, det är jag övertygad om!

   Manuset har även fått sin första ”utomstående genomläsning” nu som jag kallar det när jag låter någon annan läsa igenom det för första gången. Jag måste erkänna att jag hade lite tankar på hur jag trodde reaktionerna skulle bli, och vissa av dem som jag trodde skulle komma kom, andra inte, men det är väl som vanligt antar jag. Allt kan inte bli perfekt direkt, det säger sig själv. Däremot tror jag att där kommer bli en hel del att ändra nu i efterhand, med korrekturläsning och så vidare. Sen är där andra praktiska saker som ska lösas, precis som vanligt.

   En sak som jag oroade mig för med det här manuset, var handlingen, eller kanske inte handlingen på det sättet, men att det skulle kännas utdraget och långsökt, men de reaktionerna har jag inte fått än. Det betyder emellertid inte att de inte kan komma senare… ibland behövs det reflekteras en liten tid innan beslut kan fattas. 

19 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)